Index Vakbarát Hírportál

Az újabb szankciók miatt elmarad az amerikai-orosz találkozó

2017. június 21., szerda 21:57

Pénteken Szentpéterváron találkozott volna egymással az amerikai és az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Rjabkov és Thomas Shannon, Moszkva azonban lemondta az egyeztetéseket, miután az Egyesült Államok kedden újabb szankciókat vetett ki Oroszországra, írja az MTI.

Rjabkov az orosz külügyminisztérium honlapján jelentette be, hogy a jelenlegi helyzet nem alkalmas az ilyen jellegű egyeztetésekre, mivel az amerikai kormány az előző nap összesen 38 emberre és cégre terjesztette ki az Oroszország ellen az ukrajnai szakadárok támogatása miatt kiszabott szankciókat.

A közlemény szerint az Egyesült Államok lépése komolyan aláássa azokat a washingtoni nyilatkozatokat, amelyek szerint párbeszédet szeretnének Moszkvával, az újabb szankciók pedig az Obama-kormány politikájának folytatását jelentik. Az orosz külügy az újabb szankciókat az éppen Washingtonban tartózkodó Petro Porosenko ukrán elnöknek szánt politikai ajándéknak nevezte.

Az amerikai külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a lemondott találka miatt, de jelezte, hogy továbbra is nyitottak maradnak a párbeszédre. A külügy szóvivője, Heather Nauert emlékeztetett: a szankciók nem a semmiből tűntek fel. "Célzott büntetőintézkedések voltak, válaszként Ukrajna szuverenitásának és területi épségének folyamatos megsértésére szomszédja, Oroszország által" – mondta.

Rovatok