Index Vakbarát Hírportál

A washingtoni magyar nagykövetség is kegyelmet kér a kivégzésre ítélt magyarnak

2017. június 22., csütörtök 00:49

Magyarország washingtoni nagykövetsége levélben kér kegyelmet William Morvának, a virginiai halálsoron ülő, félig magyar rabnak.

Hungary sends letter requesting @GovernorVA to commute William Morva’s death sentence to life without parole. https://t.co/4ODkrvqGiK pic.twitter.com/pfnUeKSJ1B

— Hungarian Embassy DC (@HungaryinUSA) June 21, 2017

Szerda este már 2823 aláírónál járt az a magyar és angol nyelvű online petíció, amit kedden indítottak a CitizenGO oldalon a rab életének megmentéséért.

Morva esetéről a múlt héten írtunk: az '56 után kivándorolt magyar apától származó, még mindig csak 35 éves férfit azért ítélték halálra Virginiában, mert 2006-ban egy szökési kísérlet során lelőtt két embert. A kivégzést nemrég július 6-re tűzték ki. Ügyvédei még harcolnak érte, szerintük Morva mentális betegsége, a téveszméi vezettek a gyilkosságokhoz.

Július 6-a a kitűzött dátum, és William Morva csak a kormányzó kegyelmében bízhat. Ügyvédei még harcolnak érte, szerintük Morva téveszméi vezettek oda, hogy egy szökési kísérlet közben két embert lelőtt.

A férfi élete most a virginiai kormányzó, Terry McAuliffe kezében van. Neki hatalmában állna kegyelmet adni, és tényleges életfogytiglanra változtatni Morva halálbüntetését. Fogy az idő a kivégzés kitűzött napjáig, közben folyik a Mercy for Morva (Kegyelmet Morvának) kampány. Pár napja a Washington Postban jelent meg véleménycikk Morva védelmében.

A petíció aláírói nemcsak a virginiai kormányzót szólították meg, hanem Szijjártó Pétert, Magyarország külügyminiszterét, illetve Hetesy Zsoltot, a Washingtoni Nagykövetség átmeneti ügyvivőjét is. Utóbbiakat arra kérték, szólaljanak fel velük együtt a magyar állampolgársággal is rendelkező William Morva védelmében. Hetesy levelével ez most a nagykövetség oldaláról meg is történt.

Rovatok