Index Vakbarát Hírportál

A németeknél nem lehet online gyűlölködni

2017. június 22., csütörtök 14:23

A német rendőrség 36 házban tartott razziát a közösségi médiára írt gyűlöletkeltő posztok miatt, írja a TheVerge. A legtöbb poszt politikailag motivált tartalom volt, de volt közöttük egy, ami a szexuális beállítottságot sértette. 

A rendőrség szerint az akció egy speciális nap volt, amikor az interneten terjedő gyűlöletkeltő posztok ellen lépnek fel a hatóságok, és amihez hasonlót már tavaly is csináltak. A gyűlöletkeltés ugyanis Németországban illegális, és a közösségi médiának is oda kell erre figyelnie.

50 millió eurós is lehet a büntetés

A razzia egy egyfajta figyelemfelkeltés volt, ugyanis az országban épp most vitatnak meg egy új médiatörvényt a gyűlöletbeszéd ellen. Egyelőre azonban nem biztos, hogy elfogadják, néhány szakértő szerint egyenesen alkotmányellenes a kezdeményezés.

A törvény lényege az, hogy a közösségi oldalaknak az egyértelműen bűncselekménynek számító tartalmakat 24 óra alatt el kell távolítaniuk, a nem teljesen egyértelműekről pedig egy hetük van dönteni. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, akkor akár 50 millió eurós büntetésre is számíthatnak (15,5 milliárd forint). A Facebook egy közleményben jelezte is, hogy ezt nagyon nem tartják jónak, ugyanis az aránytalanul nagy büntetések miatt sok, nem egyértelműen illegális tartalom is törlődni fog.

Rovatok