Index Vakbarát Hírportál

Női miniszterekkel erősít az új francia kormány

2017. június 22., csütörtök 00:32

Emmanuel Macron francia elnök szerda este kevésbé ismert női vezetőket nevezett ki a korrupciós gyanú miatt távozó négy tárcavezető helyére, miután ügyészi vizsgálatok indultak ellenük, írja az MTI.

Francois Bayrou, a Modem vezetője szerda reggel jelentette be, hogy nem kíván az átalakuló kormányban az igazságügyi miniszter maradni. Az ő helyét Nicole Belloubet, az alkotmánytanács baloldali érzékenységű tagja veszi át.

Bayrou-val együtt távozott a párt alelnöke, Marielle de Sarnez Európa-ügyi miniszter, aki a Modem nemzetgyűlési frakcióvezetője lesz, valamint Sylvie Goulard védelmi miniszter, aki szintén a centrista párt tagja. Mindketten EP-képviselők voltak korábban, és közvetlenül érintettek a vizsgálatban.

Az Európa-ügyi tárcát Nathalie Loiseau, az elitképzőnek számító ENA igazgatónője fogja irányítani, a védelmi miniszter Florence Parly, az állami vasúttársaság igazgatója lesz, aki 2000 és 2002 között az akkori szocialista kormány költségvetési államtitkára volt.

Richard Ferrand területfejlesztési miniszter is kilépett a kabinetből, akinek egy korábbi ingatlanfejlesztési ügyében szintén vizsgálódik az ügyészség. Az ő helyét Jacques Mézard veszi át, aki eddig az agrártárcát vezette, amelynek élén mostantól Stéphane Travert volt szocialista képviselő áll.

Az Eduard Philippe által vezetett kormányban 19 miniszter és 10 államtitkár lesz, míg az előző kormányban 18 miniszter és 4 államtitkár dolgozott az elmúlt hónapban. Az újonnan létrejött miniszteri posztot a Modem egyik vezető politikusa, Jacquelin Gourault, a szenátus alelnöke kapta.

A többi kulcstárca élén nem történt változás, a belügyminiszter a szocialista Gérard Collomb, a külügyminiszter a szintén szocialista Jean-Yves Le Drian maradt, míg a gazdasági minisztérium élén a jobboldali Bruno Le Maire áll, akinek tárcáját több jobboldali államtitkárral erősítette meg az államfő.

Az új francia kormánynak a miniszterelnökkel együtt öt jobboldali, hat baloldali, két LREM-es és két modemes tagja van, a többiek technokraták, nem köthetők egyetlen párthoz sem.

Rovatok