Index Vakbarát Hírportál

Mégsem mondanak le a román miniszterek

2017. június 22., csütörtök 13:30

Visszavonták a lemondásaikat a leváltott Grindeanu-kabinet miniszterei, írja az MTI. Eredetileg csak azért adták be a lemondásukat, hogy így kényszerítsék ugyanerre Sorin Grindeanu miniszterelnököt, de mivel a politikust sikerült egy bizalmatlansági indítvánnyal eltávolítani, így a minisztereknek már nincs okuk lemondani. 

Múlt héten Augustin Jianu távközlési miniszter kivételével valamennyi miniszter benyújtotta lemondását, miután a szociálliberális koalíció pártjai megvonták támogatásukat Sorin Grindeanu kormányától. Így akarta elérni a totális hatalomhoz ragaszkodó Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök, hogy Grindeanu mondjon le. 

A miniszterelnök ehelyett azonban inkább felmentette tisztségéből a regionális fejlesztési minisztérium 12 második vonalbeli tisztségviselőjét. Mindezt azért, hogy a tárca vezetője, a Dragneához hű Sevil Shhaideh kormányfőhelyettes ne tudjon szétosztani csaknem félmilliárd eurónyi fejlesztési alapot politikai célokra. 

A helyzet odáig fajult, hogy a miniszterelnökről szerda délelőtt bizalmi szavazást tartottak a parlamentben, amit kivételesen nem az ellenzék, hanem a Grindeanut fél éve jelölő szociálliberális kormánykoalíció pártjai kezdeményeztek. Mivel sikerrel jártak, a minisztereknek nincs többé okuk lemondani - amúgy sem önszántukból csinálták -, és írásban már jelezték is, hogy mégsem kérik a felmentést.

Rovatok