Index Vakbarát Hírportál

Brexit után is brit földön maradhatnak az uniós állampolgárok

2017. június 23., péntek 00:10

Egyetlen uniós állapolgárnak sem kell majd a brexit miatt elhagynia az Egyesült Királyságot - ezt ígérte brit kormányzati források szerint Theresa May az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli találkozóján. A brit kormányfő az uniós állam- és kormányfők munkavacsoráján ismertette kormánya elképzeléseit az állampolgári jogokról - írja az MTI.

A javaslat részletesebb és hivatalos bejelentése hétfőn lesz, és a névtelenséget kérő források szerint aki már legalább 5 éve a szigetországban él, az úgynevezett "letelepedett státust" kap, és ennek értelmében azonos jogai lennének az oktatás, az egészségügy, a jóléti juttatások és a nyugdíjak terén, mint a brit állampolgároknak.

Akiknek ebben az időpontban még nem lesz meg az öt évük, maradhatnának annak eléréséig. A később, de még a kiválás előtt érkezők egyfajta türelmi időt kapnának, legfeljebb két év hosszan, hogy rendezzék státusukat. Theresa May még nem határozta meg ezt az időpontot, csupán annyit mondott, hogy az legkorábban a brit kilépési szándék hivatalos bejelentésének dátuma, azaz 2017. március 29. lehet, legkésőbb pedig a távozás pillanata.

Az ülésen visszafogták a brit kormányfő ajánlatára tett reakciókat, feltehetően azért, hogy ezzel is kihangsúlyozzák, az Európai Tanács nem a Brexit-tárgyalások fóruma. Angela Merkel német kancellár azonban az ülés végén elmondta, hogy May ajánlata "jó kezdet", de még sok más kérdésről meg kell állapodni. Ilyen például a britek fennmaradó pénzügyi kötelezettsége és az ír-északír határellenőrzés.

A britek kilépése után bennmaradó tagországok vezetői a munkavacsora végén szűkebb körben is összeültek immár a brit kormányfő nélkül. A "huszonhetek" abban állapodtak meg, hogy az eredeti terv szerinti október helyett csak novemberben fognak dönteni a jelenleg Londonban működő uniós ügynökség új székhelyeiről.

Rovatok