Index Vakbarát Hírportál

Előálltak a követeléseikkel a Katart karanténba záró országok

2017. június 23., péntek 07:38 | aznap frissítve

Tizenhárom pontból álló követeléslistát állítottak össze a diplomáciai kapcsolatukat Katarral megszakító közel-keleti országok. A dohai kormányzattól egyebek mellett azt követelik, hogy szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Iránnal, zárja be az al-Dzsazíra televíziót és a területén lévő török támaszpontot.

Az arab országok 13 követelésből álló listáját az Öböl-menti válságban közvetítő Kuvait továbbította Katarnak. Az említetteken kívül azt is követelik Dohától, hogy szakítsa meg minden kapcsolatát a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista pánarab mozgalommal, a Hezbollah libanoni síita szélsőséges csoporttal, továbbá az al-Kaidával és az Iszlám Állammal.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Bahrein azt is követeli Katartól, hogy ha rendezni akarja a válságot, adja át a területén rejtőzködő körözött terroristákat, szolgáltasson részletes információkat az általa támogatott, elsősorban szaúdi ellenzékiekről. Tíz napot adtak Katarnak arra, hogy végrehajtsa követeléseiket, amelyek között szerepel az is, hogy – meg nem határozott – összeget kell kifizetnie nekik kártérítést gyanánt.

Kilenc arab állam – a fent felsoroltak kívül Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek – a múlt hét elején jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, pénzügyi szankciókat vezet be ellene, mert szerinte a dohai vezetők terroristákat támogatnak, együttműködnek Iránnal, és beleavatkoznak a belügyeikbe. Több ország továbbá szárazföldi, légi és tengeri összeköttetését is felfüggesztette Katarral.

Katarban egyelőre nem reagáltak az arab országok követeléseire, de kormányilletékesek felhívták a figyelmet arra, hogy a lista olyan dolgokat tartalmaz, amelyek Doha már korábban határozottan elutasított, beleértve az al-Dzsazíra televízió bezárását, amely az arab országok szerint szélsőséges eszméket terjeszt. Doha korábban a szóban forgó országok tudomására hozta, hogy nem tárgyal velük, amíg fel nem oldják a blokádot. (MTI)

Rovatok