Index Vakbarát Hírportál

Obama tudott arról, mit művelnek az oroszok, mégsem csinált semmit

2017. június 23., péntek 22:45

Egy elég hosszú, exkluzív oknyomozó cikket közölt a The Washington Post. A cikk szerzői több volt és jelenlegi kormányzati tisztviselővel beszélgettek, ezen beszélgetések alapján készült az írás, amelynek főbb állításai:

A cikkben részleteket is közölnek. Például leírják, hogy a CIA tavaly augusztusban küldött egy borítékot a Fehér Házba, ami annyira bizalmas volt, hogy csak az elnök szűk köre nézhette meg és ők is csak belenézhettek. Ebből kiderült, hogy az amerikai hírszerzésnek belső, azaz Putyin közvetlen környezetéből származó információi vannak a hackertámadásokról és az orosz elnök ebben a befolyásolási kísérletben közvetlenül is részt vesz (instrukciókat ad, ami egy volt KGB-s tiszttől végülis normális), a célja vele, hogy megzavarja és hiteltelenítse az elnökválasztási kampányt. Ez a CIA-s anyag annyira bizalmas volt, hogy a hírszerzés vezetője szándékosan nem a napi elnöki jelentésbe tette be, hanem külön borítékba küldte el Obamának.

A lap szerint amikor Obama elolvasta ezt a speciális "jelentést", akkor nagyon gyorsan még több információhoz akart jutni, azt szerette volna, ha a hírszerzés mindent bevet a cél érdekében. Csakhogy eleve nagyon nehéz Putyin közvetlen környezetéből érzékeny információkhoz jutni, mert volt KGB-sként az orosz elnök rendkívüli módon odafigyel a védelemre. Telefonon például egyáltalán nem beszél kényes ügyekről.

Ugyanakkor több szervtől, így a kémelhárításért felelős FBI-tól, a hírszerzést végző CIA-tól és a belbiztonságra szakosodott NSA-tól is jöttek szakemberek, akik ezen a témán dolgoztak egy közös csapatban. Állítólag Obamának egyetlen kérése volt: ne legyen rosszabb a helyzet.  (Ezek a titkosszolgálati játszmák nem egyszerűek, mert többféle érdek ütközik. Az egyik a politikai vezetés érdeke. Ha van egy ilyen krízis, akkor a politikai vezetés mindent azonnal akar, csakhogy információkhoz jutni egy ilyen esetben rengeteg időt vehet igénybe és türelem kell hozzá, különösen igaz ez arra, ha amerikaiak akarnak információkhoz jutni a Kremlben.)

Aztán egy kínai találkozón Obama közölte is Putyinnal, hogy tud mindent és jobb lenne, ha az orosz elnök abbahagyná ezt a játékot, mire Putyin értetlenkedett és bizonyítékokat követelt. Ezen a találkozón csak a tolmácsok voltak jelen. 

Voltak ugyan tervek a válaszcsapásra, de nem történt semmi, a végén mindössze annyi, hogy Obama orosz diplomatákat utasított ki, igaz, egyből harmincötöt. Érdekes egyébként, hogy Oroszország erre nem adott hasonló választ, amivel lényegében elismerte, hogy "bűnös". Obama válaszlépése annyira gyenge volt, hogy még azok is szimbolikusnak nevezték azokat, akik segítettek a kitalálásában. Sokan az adminisztrációból úgy látják, hogy Moszkva durván megtámadta az Egyesült Államok szuverenitását, amiért a Kremlnek sokkal nagyobb árat kellene fizetnie.

A lap szerint most Trumpon a sor, hogy döntsön, mit tesz. Trump egyébként éppen ezzel védekezik, mondván, ha az oroszok valóban tudták befolyásolni a választási kampányt, akkor az az előző kormányzat, azaz Obamáék sara. 

Kapcsolódó hír, hogy a Fehér Ház szóvivője nem zárja ki, hogy júliusban Trump és Putyin találkozik majd.  "Amennyiben együtt tudunk működni Oroszországgal bizonyos problémák megoldása érdekében és megvan hozzá az akarat is, akkor mi szívesen vesszük a találkozót" - fogalmazott Sean Spicer. A kétoldalú találkozó a G20-as országcsoport németországi tanácskozásán lenne. 

Rovatok