Index Vakbarát Hírportál

Elengedték a holland Keresem a családom tévéseit a kolumbiai emberrablók

2017. június 24., szombat 13:49

Kiszabadult a baloldali gerillák fogságából a két holland tévés, akiket múlt hétvégén rabolt el a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (Ejército de Liberación Nacional, ELN) nevű kolumbiai szervezet. Derk Bolt riporternek és Eugenio Follender operatőrnek néhány, a bozótban szerzett karcoláson kívül semmi baja, fogvatartóik jól bántak velük, úgyhogy ez így utólag pont ideális kalanddal járó sztori lesz az újságíróknak.

Elég kemény volt, de a kísérőink egész kedvesek voltak. Amíg a családunk értünk aggódott, mi a gerillákkal üldögéltünk és kávéztunk.

meséli most a riporter.

Nem fenyegették vagy bántották őket, csak el kellett olvasniuk a gerillák követeléseinek iszonyú hosszú listáját, egyszer meg, amikor a hadsereg a nyomukban volt, volt egy 14 órás közös menekülésük.

Az ELN a kettesszámú balos gerillaszervezet Kolumbiában a FARC mögött. Míg a pacifikálódó FARC tavaly novemberben aláírta a megállapodást a kormánnyal, az ELN csak tavaly ült le a tárgyalóasztalhoz, és a jelek szerint eközben továbbra is élnek hagyományos eszközeikkel, például a külföldi médiamunkások elrabolgatásával, tavaly ugyanez megtörtént egy spanyol újságíróval is. A gerillák egyébként  nem emberrablásnak, pusztán elővigyázatosságnak minősítették a mostani akciójukat.

A két holland egy „találjuk meg a rég nem látott rokont” műsorhoz forgatott Kolumbiában, egy holland pár által örökbe fogadott nő vér szerinti, kolumbiai anyját próbálták felkutatni a venezuelai határ közelében, de anyuka helyett kedves gerillákkal találkoztak.

Rovatok