Index Vakbarát Hírportál

Több száz civil meghalt Moszul ostromában

2017. június 24., szombat 16:24

Több száz ártatlan civil, köztük gyermekek is nagy számban meghaltak vagy megsebesültek az észak-iraki Moszul ostroma közben - közölte szombaton Lise Grande, az ENSZ iraki humanitárius ügyeinek koordinátora.

Az iraki hadsereg múlt szombaton kezdte támadni Moszul óvárosát, mert ott kerestek menedéket a városban rekedt dzsihadisták - írja az MTI. A gond az, hogy az érintett területen 150 ezer lakos maradt a területen, és az Iszlám Állam őket használja élő pajzsként.

Értesülések szerint csak pénteken tizenkét ember halt meg, és százak sebesültek meg.

A világszervezet emellett úgy tudja, hogy az iraki hadsereg menekülési útvonalakat nyitott meg a lakosok számára, és ennek hála szombaton százak hagyhatták el az óvárost. A katonák ivóvízzel és élelemmel látják el a menekülteket.

Az Iszlám Állam 2014 júniusában szállta meg Moszult, Irak második legnagyobb városát. A kormányerők tavaly októberben indítottak hadműveletet Moszul felszabadítására, és az óvárost leszámítva a nagy részéről már kisöpörték a dzsihadistákat. Katonai tisztségviselők szerint a terroristák alig 500 harcosa maradhatott a városban.

Rovatok