Index Vakbarát Hírportál

Illegális ügynökeinek üzent nyilvánosan Putyin

2017. június 25., vasárnap 20:00

A külföldön tevékenykedő illegális orosz ügynököknek üzent nyilvánosan az orosz televízióban Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin arról beszélt, hogy az illegális hírszerzők különleges emberek, különleges képességekkel és különleges meggyőződéssel. Szerinte ezek különleges tulajdonságú emberek, mert nem mindenki képes arra, hogy otthagyja szeretteit, az országát hosszú-hosszú évekre és arra tegye fel az életét, hogy az Anyaországot szolgálja. Putyin szerint ők egyedi emberek, akiknek boldogságot kíván és biztos abban, hogy meghallják a szavait.

Kiknek üzent Putyin? Nyilvánvalóan nem az illegális hírszerzőknek, hiszen azoknak más csatornán szokott üzenni Moszkva, de nem nyilvánosan. Ez inkább a többi ország, többek között az Egyesült Államok politikai vezetésének szóló üzenet, aminek a lényege, hogy Oroszország csápjai mindenhol ott vannak, nem csak a diplomáciai testületekben.

Azért is fontos ez az üzenet, mert Putyin ezzel elismerte, hogy továbbra is illegális hírszerzőket dolgoztatnak, noha tömegével ezeket az embereket még a hidegháború idején telepítette a Szovjetunió Nyugatra. Éppen akkor, amikor a szovjet aktív intézkedéseknek (így például a nyugati belpolitika befolyásolásának) is nagy divatja volt, akárcsak most. Az üzenet tehát úgy is értelmezhető, hogy most ugyanazokat a módszereket alkalmazzák az oroszok, mint a Szovjetunió a hidegháborúban.

Az illegális hírszerzők azok az orosz kémek, akik jellemzően álnéven, kitalált identitással élnek hosszú évek óta külföldöm, nem ritkán már a célország állampolgáraiként. Feladatuk hasonló, mint az úgynevezett legális kémeknek: ügynökök, informátorok beszervezése. A legális hírszerzők általában orosz diplomáciai fedésben dolgoznak külföldön, ezért az illegálisakhoz képest könnyebben beazonosíthatóak. Az illegális kémek azért vannak könnyebb helyzetben, mert a környezetük nem is gyanítja, hogy valójában mivel is foglalkoznak, ezért nehezebb is lebuktatni őket. Legutóbb pár éve Németországban bukott le két olyan illegális orosz kém (egy német házaspár), akik valójában oroszok voltak, de ezt még a lányuk sem tudta. Az illegális orosz kémek életét mutatja be a Foglalkozásuk: Amerikai című filmsorozat is, ami valós eseményeken alapszik.

Rovatok