Index Vakbarát Hírportál

Gumilövedékkel oszlatják az isztambuli Pride-ot

2017. június 25., vasárnap 18:32

A török rendőrség gumilövedékeket is bevet, hogy feloszlassa a betiltott Pride-felvonulást Isztambulban, jelentette vasárnap az AFP hírügynökség. A BBC szerint ez már a harmadik év zsinórban, hogy a hatóságok megtiltották a felvonulást a legnépesebb török városban.

A szervezők a szélsőjobboldali csoportok felől érkező fenyegetésekre hivatkozó tiltás ellenére meg akarták tartani az éves rendezvényt. A rendőrök nagy erőkkel vonultak fel a Pride tervezett helyszínén, és nem engedik be az érkezőket arra az utcára, ahonnan a rendezvény indult volna.

A BBC helyszíni tudósítója szerint mindig közbelépnek, valahányszor valaki megpróbál kibontani egy szivárványszínű zászlót vagy kísérletet tesz átjutni a rendőrök során. Egy férfival levetették a Pride-logós pólóját. A fotókon készenlétben álló vízágyúk is látszanak.

A szervezők korábban közleményt adtak ki, melyben ez állt:

Nem félünk, itt vagyunk, és nem változunk meg. Ti vagytok azok, akik félnek, ti fogtok megváltozni és ti fogtok hozzászokni.

Újra itt vagyunk, hogy megmutassuk, elszántan harcolunk a büszkeségünkért."

Az egyik szervező, Lara Ozlen az AFP-nek szombaton azt mondta: nyilvánvaló, hogy alkotmányos joguk van a békés felvonuláshoz, és amikor ahelyett, hogy megvédenék őket, egyszerűen azt mondják nekik, hogy ne vonuljanak, mert valakiket zavarni fog, az antidemokratikus.

A hatóságok a fenyegetések mellett arra is hivatkoztak a tiltáskor, hogy a szervezők szerintük nem adtak be megfelelő hivatalos kérelmet, de a szervezők ennek az ellenkezőjét állítják. 

Rovatok