Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktorral támadta ellenfeleit a német szocdemek vezetője

2017. június 25., vasárnap 15:17 | aznap frissítve

Új problémái vannak a demokratikus, felvilágosult és toleráns Európának, amelyért a CDU egykori elnöke, Helmut Kohl néhai kancellár küzdött, mert EU-n belüli kormányok, például az Orbán Viktor vezette magyar kormány és a lengyel kormány megkérdőjelezi a toleranciát és a világ iránti nyitottságot, ezt mondta  Martin Schulz, a német szociáldemokraták (SPD) elnöke, kancellárjelöltje pártja vasárnapi dortmundi kongresszusán.

Schulz ezzel elsősorban az Angela Merkel német kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetséget támadta. Az SPD elnöke azt mondta: nekik nem fontos az európai érdekek védelme. A z Európai Parlament elnökeként számtalanszor szóvá tette ezeket a fejleményeket az Európai Tanács ülésein, és soha nem kapott támogatást Angela Merkeltől.

Éppen ellenkezőleg történt. A CDU testvérpártja, a bajor CSU „díszvendégként" fogadta Orbán Viktort, aki mindenki másnál jobban támadta a német menekültpolitikát – mondta Martin Schulz, kiemelve, hogy aki Merkelre szavaz, végül a CSU elnökét, Horst Seehofert kapja.

Szijjártó Péter külügyminiszter azzal reagált, hogy Schulznak mindig mindenről a magyar miniszterelnök jut eszébe, pedig inkább a saját pártjával kellene foglalkoznia, miután az SPD három tartományi választáson is vereséget szenvedett.

Németországban szeptember 24-én tartanak választásokat. A közvélemény-kutatásokban gyengélkedő német szociáldemokraták  kongresszusa ellenszavazat nélkül, egy tartózkodás mellett elfogadta a szeptemberi választási programjukat:

Németországban a konzervatívok (CDU/CSU) és a szociáldemokraták nagykoalícióban kormányoznak. Thomas Oppermann szociáldemokrata frakcióvezető am Spiegelnek adott interjúban azt mondta: egy Merkel által vezetett nagykoalíciónak nincs jövője. 

Rovatok