Index Vakbarát Hírportál

A legveszélyesebbnek tartott diplomata elhagyja Amerikát

2017. június 26., hétfő 23:47 | hat éve frissítve

Szergej Kiszljak folyamatos politikai össztűz közepén áll, amióta több washingtoni diplomatával való titkos találkozóiról cikkeztek lapok. Mike Flynn oroszbarát nemzetbiztonsági tanácsadót Trump menesztette, míg Jeff Sessions igazságügyminiszter lemondását követelik a demokraták, az elhallgatott tárgyalások miatt.

Hétfőn azonban az amerikai orosz külügyi szóvivő, Maria Zakharova bejelentette, hogy Kiszljak lemond tisztségéről, és Moszkvába fog utazni. Álltása szerint egy ilyen fontos posztnál legalább egy évig készítik elő a váltást, így a botrányoknak nincs köze ehhez a döntéshez, illetve szerinte ebből is látszik, hogy nem váratlan döntésről van szó.
A külügyi tanács még múlt hónapban megszavazta Anatoly Antonovot, mint a Kiszljakot követő diplomatát, akit sokak szerint sokkal keményebb mint elődje, és jobban követi Putyin narratíváját. A Moscow Times egyik tudósítójának egy forrás  egy bull terrierhez hasonlította a politikust. 

A 2008 óta nagykövetként dolgozó Kiszljakot nemrég kémkedkéssel vádolták, sőt a hírszerzés szerint ő egyike a legfőbb orosz kémeknek, amit az orosz külügy természetesen határozottan visszautasított. 

Donald Trump eközben Barack Obama ekézésével próbálta elterelni a figyelmet az oroszok választási manipulációjáról, ami azóta is slágertéma Amerikában. Trump szokás szerint Twitteren kelt ki elődje ellen, és bocsánat kérést követel tőle. 

Szerinte Obama azért nem tett semmit, mert biztos volt benne, hogy Clinton nyer, és az egész ügy a szőnyeg alatt marad. Szerinte összejátszott az oroszokkal, vagy legalábbis hátráltatta a felderítésre vonatkozó törekvéseket. 

(via CNN)

Rovatok