Index Vakbarát Hírportál

Az orosz titkosszolgálat blokkolja a Telegramot, ha nem kap hozzáférést az üzenetekhez

2017. június 26., hétfő 21:27

A Telegram üzenetközvetítő alkalmazás segítségével kommunikáltak egymás között az áprilisi szentpétervári robbantást elkövető terroristák, írja az MTI az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közleményére hivatkozva.

A titkosszolgálat közleménye egy újabb megnyilvánulása az orosz kormány nyomásgyakorlási kampányának, amellyel arra próbálja meg rávenni a Telegramot, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően jegyeztesse be magát "információterjesztő" vállalkozásként. Ennek megfelelően tárolnia kell majd ügyfeleinek üzenetváltását, amelynek titkosítási kulcsát hatósági felszólításra köteles lesz kiadni. Ellenkező esetben az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) hamarosan blokkolni fogja a szolgáltatót.

Alekszandr Zsarov, a Roszkomnadzor vezetője a múlt héten nyílt levélben fordult Pavel Durovhoz, a Telegram alapító tulajdonosához és arra figyelmeztette, hogy a letiltásra vonatkozó hatósági döntés "törvényileg előírt határideje lejáróban van". A kommunikációnak ezt a formáját azzal indokolta, hogy a cég korábban egyetlen alkalommal sem reagált a hivatalos megkeresésekre.

Durov a VKontaktye közösségi oldalon közölt válaszában "az államérdek szabotálásával vádolta" meg Zsarovot. Rámutatott, hogy a Telegramot használják orosz tisztviselők is, annak blokkolása után az ő, érzékeny információt tartalmazó üzenetváltásaik a WhatsApp és a Viber szolgáltatón keresztül bekerülhetnek az Egyesült Államok által ellenőrzött Apple iCloud és Google Drive felhőkbe.

Durov az orosz alkotmányra is hivatkozott, amely szavatolja a levelezés titkosságát, valamint a kérés technikai akadályát is kifejtette: mivel a Telegram titkosítása a készülékekben, a felhasználónál történik, nem lehet átadni "a kódolási kulcsokat" az orosz titkosszolgálatnak, mivel ilyen általános kulcsok nincsenek.

2014 óta regisztrálni kell a chatprogramokat

A 2014. augusztus 1. óta bevezetett orosz szabályozás szerint minden olyan "információterjesztőnek" (blognak, közösségi oldalnak, üzenetküldő szolgáltatónak stb.), amelynek közönsége meghaladja a 3 ezer főt, nyilvántartásba kell vetetnie magát a hatóságnál. A regisztrálás megtagadása miatt Oroszországban korábban letiltották már a Zello, a Line és a Blackberry üzenetközvetítőt. A WeChat és az Imo a blokkolás után úgy döntött, hogy mégis nyilvántartásba veteti magát, és ismét működhet Oroszországban. A Telegramnak Oroszországban hatmillió felhasználója van, világszerte pedig nagyjából százmillió.

A szentpétervári metróban április 3-án elkövetett öngyilkos merényletnek 16 halálos áldozata volt, s a támadásban további 102-en megsebesültek. A robbantással összefüggésben az orosz hatóságok legkevesebb tizenegy közép-ázsiai származású embert vettek eddig őrizetbe. Az öngyilkos merénylő kirgizisztáni üzbég volt, csakúgy mint több feltételezett társa.

Rovatok