Index Vakbarát Hírportál

Bíróság kötelezte a francia hatóságokat a calais-i menekültek ellátására

2017. június 26., hétfő 23:29 | aznap frissítve

A francia igazságszolgáltatás hétfőn gyorsított eljárásban kötelezte a hatóságokat arra, hogy nyújtsanak segítséget az észak-franciaországi Calais környékén ismét megjelent illegális bevándorlóknak. Befogadó központ létesítésére ugyanakkor nem kötelezte a hatóságokat a bírói döntés, írja az MTI.

A lille-i közigazgatási bíróság kimondta: a francia hatóságoknak tíz napon belül - napi száz eurós késedelmi díj ellenében - több vízvételező helyet, illemhelyet és tisztálkodáshoz alkalmas tusolókat kell felállítaniuk Calais környékén. A döntés szerint erre azért van szükség, hogy a jelenleg ott tartózkodó mintegy 400-600 ember "ne legyen kitéve romló és embertelen" körülményeknek.

Jogvédők üdvözölték a bíróság döntését. A bíróság részben igazat adott annak a 11 egyesületnek, amely szerdán tett panaszt amiatt, hogy a hatóságok akadályozzák az ételosztást a migránsoknak.

A bíróság ugyanakkor nem kötelezte az államot arra, hogy sürgősségi befogadó központot nyisson Calais-ban. A határozat szerint nem ez az egyetlen megoldás az érintettek hatékony és emberhez méltó ellátásához.  

A francia kormány pénteken jelezte, hogy nem engedélyezi új befogadóközpont felállítását Calais közelében, ahol nyolc hónappal a dzsungelnek is nevezett migránstábor felszámolása után újra megjelentek a Nagy-Britanniába átjutni próbáló illegális bevándorlók.

Jacques Toubon francia emberi jogi ombudsman egy héttel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy "kivételesen és példátlanul súlyos jogsértéseket" követnek el a hatóságok Calais-ben a migránsokkal szemben. Mivel a hatóságok nem tűrnek el ideiglenes menedékeket, az emberek kénytelenek a puszta földön aludni. Megszüntették a kutakat, csapokat, ezért a helyszínen nem lehet sem inni, sem mosakodni. 

Az angol partokkal szemben található észak-franciaországi kikötőváros környéke évek óta a Nagy-Britanniába igyekvő bevándorlók gyűjtőhelye. A francia hatóságok októberben felszámolták a dzsungel néven ismertté vált calais-i migránstábort, ahol akkor 6-8 ezren éltek embertelen körülmények között. Azóta Párizsban megnyílt az első humanitárius központ. Ott néhány napig, az adminisztrációs eljárás elindításig tartózkodhatnak a menedékkérők, utána vidéki központokba viszik őket.

Rovatok