Index Vakbarát Hírportál

Lekerült a napirendről a skót függetlenség

2017. június 27., kedd 19:54

A skót kormány egyelőre nem terjeszt be törvényjavaslatot az újabb függetlenségi népszavazás kiírásáról, hanem megvárja, amíg tisztázódnak a brexit feltételei, mondta kedden Nicola Sturgeon skót miniszterelnök az MTI szerint.

Sturgeon úgy tapasztalja, hogy a többség szerint túl korai lenne egy újabb függetlenségi referendum, a kormánya inkább akkor tér vissza a függetlenségi népszavazás kérdésére, amikor a brexit-tárgyalások várható eredménye már világosabban körvonalazódik. Nicola Sturgeon szerint ez jövő őszre várható.

A skót kormányfő keddi bejelentésével gyakorlatilag lekerült a napirendről az a korábbi menetrend, amely nem zárta ki az újabb referendumot még a brit EU-tagság megszűnése előtt. Nicola Sturgeon márciusban felhatalmazást kért és kapott a skót parlamenttől az újabb skóciai függetlenségi népszavazás előkészületeinek megkezdésére, mindenekelőtt arra, hogy engedélyt kérhessen a brit kormánytól a referendum előkészítésére és meghirdetésére.

A skót miniszterelnök akkor felvázolt menetrendje szerint az új népszavazást legkorábban 2018 őszén, legkésőbb 2019 tavaszáig - a brit EU-tagság megszűnésének valószínű időpontjáig - lehetett volna megtartani. A mostani bejelentés alapján úgy tűnik, hogy 2019 végéig biztosan nem lesz újabb népszavazás a skót függetlenségről.

A felmérések azt mutatják, hogy a skót közvélemény nem támogatja meggyőző többséggel a függetlenséget, annak ellenére sem, hogy a brit EU-tagságról tavaly rendezett referendumon - amelyen országos átlagban a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe - a skótok 62 százaléka a bennmaradásra szavazott.

Rovatok