Index Vakbarát Hírportál

Szigorítja a menekültügyi törvényeit Ausztria

2017. június 28., szerda 23:21

Elfogadott egy törvénycsomagot szerdán az osztrák parlament, ami lehetővé teszi a kitoloncolásra váró menekültek hosszabb fogva tartását, a menedékkérelmi eljárás alatti helyhez kötöttséget és a kitoloncolást megtagadók esetében a szigorúbb büntethetőséget, írja az MTI.

A módosítások értelmében, aki a beutazáskor vagy az országban tartózkodás alatt hamis adatokat ad meg, a jövőben ötezer eurós büntetésre számíthat. A kitoloncolásra várók fogva tartása az eddigi négy hónap helyett hat hónapig tarthat, valamint 14 és 18 év közöttiek az eddigi két hónap helyett három hónapos elzárást kaphatnak. 

Továbbá a menekültstátusz megtagadása nem a jogerős ítélet után, hanem büntetőjogi felelősségre vonás vagy vizsgálati fogság elrendelését követően történik, valamint a menekülteket a civil szervezetek közmunkára foghatják. 

Nagyon nem értenek egyet a pártok

A törvénycsomagot a szociáldemokrata és néppárti kormánykoalíció, valamint az ellenzéki Team Stronach pártja szavazta meg. Nincs egységes álláspont ezzel kapcsolatban, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerint az új szabályzás nem elég szigorú, a Zöldek álláspontja szerint pedig már túlságosan is az.

 A szociáldemokrata Otto Pendl szerint a lakosok érdekében kell cselekedni, amivel egyetért a szabadságpárti Walter Rosenkranz is, aki szerint a törvénymódosítás az osztrák lakosság hatékonyabb védelmét szorgalmazta. A zöldpárti Alev Korun szerint azonban a törvénymódosítás üzenete, hogy Ausztria nem akarja a menekültek beutazását, azonban ha itt vannak, akkor a lehető leggyorsabban meg akar szabadulni tőlük.

Rovatok