Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: a menedékkérő táborok néha a pokolra hasonlítanak

2017. június 28., szerda 20:10

Ferenc pápa a menedékkérők táborait a pokolhoz hasonlította a Szent Péter-bazilikában szerdán tartott szertartáson, majd bíborosi rangra emelt öt egyházi vezetőt, írja az MTI. Továbbá felszólította az egyház tagjait, nézzenek szembe korunk valóságával és szenvedésével.

A pápa szerint korunk valóságát azok az ártatlanok képviselik, akik a háborúk és a terrorizmus miatt szenvednek és meghalnak, azok, akik még mindig rabszolgasorsban élnek az emberi jogok korában. Emiatt pedig különösen fontos, hogy a bíborosok anélkül lássák a valóságot, hogy ettől más érdek elvonná a figyelmüket.

Tovább alakítja a bíborosok földrajzi összetételét

Szent Péter és Szent Pál apostolok június 29-i ünnepe előtt Ferenc pápa rendes nyilvános konzisztóriumot tartott, vagyis a Vatikánba hívta egyháza bíborosait. Öt új embert emelt bíborosi rangra, akik közül ketten európaiak, egy-egy pedig afrikai, ázsiai és közép-amerikai. Ez már a negyedik ilyen konzisztóriuma a regnáló egyházfőnek.

Az új bíborosokkal 225-re nő a teljes bíborosi testület létszáma, és közöttük 121-re emelkedik a pápaválasztó bíborosok száma: azoké, akik 80 évnél fiatalabbak és részt vesznek a következő egyházfőt megválasztó konklávén.

A Ferenc pápát megválasztó 2013. márciusi konklávén még 60 európai, 20 észak-amerikai, 13 latin-amerikai, 11 afrikai, 10 ázsiai, és 1 óceániai bíboros vett részt. Jelenleg a pápaválasztó bíborosok között 53 európai, 17 észak-amerikai, 17 latin-amerikai, 15 afrikai, 15 ázsiai, és 4 óceániai bíboros van. 

A vatikáni konzisztóriumon egyébként jelen van Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Rovatok