Index Vakbarát Hírportál

Helikopterről támadták meg a venezuelai legfelsőbb bíróságot

2017. június 28., szerda 07:56

Egy rendőrségi helikopterrel megtámadták a venezuelai legfelsőbb bíróság épületét – közölte kedden Nicolás Maduro szocialista elnök, aki szerint a kormánya megdöntését célzó összeesküvés részéről van szó. Maduro szerint a helikopterről rálőttek a legfelsőbb bíróság épületére, amelyre két gránátot is kilőttek, az egyik azonban nem robbant fel. 

A támadás akkor történt, amikor Maduro éppen beszédet mondott a Miraflores-palota előtt, amit élőben közvetített az állami tévé. Az AP amerikai hírügynökség helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a beszéd közben fegyverropogást hallott, miközben egy helikopter elzúgott Caracas belvárosa felett.

Meg nem erősített beszámolók szerint a gép egy kormányellenes transzparenst húzott maga után. Időközben a közösségi médiában terjedni kezdett egy videó, amelyen  egy férfi azt állítja, hogy ő a helikopter pilótája. A férfi, aki Oscar Pérezként mutatkozik be, azt mondja, hogy ő rendőr, és rendőrök, katonák és civilek egy csoportjával arra készül, hogy megdöntse Maduro zsarnok és bűnöző kormányát. Pérez videója szerint, amelyen maszkos, katonai ruhás fegyveresek veszik körül, a csoport nem tartozik semmilyen politikai párthoz, és nem a venezuelai biztonsági erők, hanem a kormány ellen akar harcolni.

Az elnök terrortámadásnak nevezte az esetet, és bejelentette, hogy minden fegyveres erőt mozgósított a rend védelmében. „Előbb vagy utóbb kézre kerítjük azt a helikoptert és mindazokat, akik az ország intézményei ellen irányuló fegyveres terrorista támadás mögött állnak” - mondta.

Az olajban gazdag dél-amerikai országban április eleje óta folyamatosak a kormányellenes tüntetések, a hatóságokkal vívott egyre durvább összecsapásokban legalább 75 ember halt meg. A venezuelai ellenzéknek a kormány mellett a legfelsőbb bíróságból is elege van, mert a testület döntések sorozatát hozta Maduro hatalmának megszilárdítására, miközben megpróbálta minden hatalmától megfosztani az ellenzéki többségű törvényhozást. Az ellenzék vezetői emellett jó ideje próbálják rávenni az ország fegyveres erőinek tagjait, hogy ne engedelmeskedjenek az általuk gyilkos diktátornak nevezett elnök parancsainak.

Alig néhány órával a történtek előtt Maduro azzal fenyegetőzött, hogy ő és hívei fegyvert fognak, ha kormányát erővel meg akarja dönteni az ellenzék.

Maduro ezt egy nagygyűlésen mondta, az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztására július 30-ra kiírt szavazás mellett kampányolva. Tervei szerint a különleges felhatalmazású testület átírná az ország alkotmányát, és átvenné a szerepét más intézményeknek, köztük a jelenleg az ellenzék által uralt parlamentnek.

Beszédében Maduro kijelentette, hogy a nemzetgyűlés összehívása az egyetlen módja annak, hogy békét teremtsenek Venezuelában. Ellenzéke viszont a 2018 végén esedékes elnökválasztás előrehozását követeli, azt állítva, hogy a kormány el akarja csalni a nemzetgyűlési választást, amelynek valódi célja a szocialista elnök hatalmának megőrzése. Meghirdették a szavazás bojkottját, és nap mint nap tüntetnek a megakadályozására.

Maduro, aki azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy támogatja ellenfeleit és meg akarja kaparintani az ország olajkincsét, keddi beszédében azt jósolta, hogy

Venezuela „szétverése” egy hatalmas menekülthullámot fog kiváltani, amelyhez képest a szíriai migránsválság eltörpül majd,

mindezért pedig Donald Trump amerikai elnök lesz a felelős. Az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását célzó július 30-i szavazást a napokban elutasította Luisa Ortega Díaz főügyész és olyan egykor befolyásos kormányzati szereplők is, mint Miguel Rodriguez, a titkosszolgálatok volt vezetője. Rodriguez kedden sajtóértekezleten bírálta Madurót, amiért nem ír ki népszavazást még a nemzetgyűlés megválasztása előtt, ahogy azt elődje Hugo Chávez 1999-ben megtette. Mint kifejtette, a kormány az alkotmányt megkerülő megoldásokra törekszik, ami csak elmélyíti a válságot.

Rovatok