Index Vakbarát Hírportál

Kiborultak az olasz politikusok, uniós segítséget kérnek

2017. június 28., szerda 14:07

Tarthatatlannak nevezte az olaszországi partokra érkező bevándorlók számát Matteo Renzi volt miniszterelnök szerdán, miután

az utóbbi négy nap alatt több mint tízezer embert mentettek ki a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon.

Matteo Renzi kijelentette, hogy Olaszország nem képes ennyi menekült befogadására, és tudomásul kell venni, hogy az olasz közvélemény számára a helyzet elviselhetetlenné vált.

Vasárnap óta több mint tízezer ember érkezett Líbiából a dél-olaszországi partokra. Velük több mint 80 ezerre emelkedett az év eleje óta érkezett migránsok száma, ez több mint tízezerrel meghaladja a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezettek számát.

A rendkívüli migrációs nyomás közepette Marco Minniti belügyminiszter lemondta Washingtonba tervezett látogatását, hogy személyesen koordinálja a hatóságok munkáját az érkező csoportok ellátásában.

Sergio Mattarella államfő az Európai Unió beavatkozását sürgette arra hivatkozva, hogy Olaszország a földközi-tengeri frontvonalban menti az emberéleteket, Európa határán, de anélkül, hogy közös és hatékony beavatkozás történne.

A szicíliai Pozzallo kikötőjébe legutóbb érkezett, több mint 600 fős csoportban egy, a tengeri átkelés alatt született csecsemő nem élte túl az utat.

Rovatok