Index Vakbarát Hírportál

Több kulcsszerepet is újraosztanak a román kormányban

2017. június 28., szerda 16:23

Megbukott a Grindeanu-kabinet, de a minisztereinek többsége a bizalmatlansági indítvány után is marad a szociálliberális koalíció kormányában. A kormány viszont 27-ről 28 tagúra bővül, 11 új név érkezik kulcsfontosságú tárcák élére. A koalíciós pártok jóváhagyták Mihai Tudose miniszterelnök-jelölt beiktatásra váró kormányának összetételét. Ha viszont elhárul Liviu Dragnea pártelnök előtt a jogi akadály, hogy miniszterelnök lehessen (Dragnea azért nem iktatható be, mert idén áprilisban választási csalás miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték), akkor Tudose fel fog állni, nyilatkozta.

Marad a korrupcióellenes tüntetések által felemelt igazságügyminiszter, Tudorel Toader, és a külügyminiszter, Teodor Melescanu is. Viszont új lesz a pénzügyminiszter és a gazdasági tárca vezetője, és háromra bővül a kormányfőhelyettesek száma Marcel Ciolacu (PSD) személyében. Tudose szerint a megbuktatott kormányban rosszul működött a minisztériumok közötti egyeztetés: a tárca nélküli új kormányfőhelyettesnek ezen kell majd javítania. Viorel Stafant lesz az új pénzügyminiszter a volt államtitkár, Ionut Misa helyett.

A gazdasági tárcát eddig maga a miniszterelnök-jelölt, Tudose vezette. Helyére a párt egyik csúcsvezetőjét, Mihai Fifor szenátusi frakcióvezetőt, a PSD országos tanácsának elnökét jelölik. A filozófus végzettségű Fifor közlekedési miniszterré való kinevezését két éve elutasította Klaus Iohannis államfő, mondván, hogy nincs megfelelő képzettsége. Az elnöknek most viszont nincs beleszólása abba, milyen összetételű kormánynak szavaz bizalmat a parlament.

A védelmi tárcát eddig Gabriel Les, mostantól Adrian Tutuianu szenátor, a titkosszolgálatot felügyelő parlamenti bizottság vezeti majd. Csere lesz az oktatási, kulturális, kereskedelmi, erdészeti és vízgazdálkodási, távközlési, kutatási tárca élén, illetve az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszteri posztokon is.

A PSD tavaly decemberi történelmi léptékű, 45 százalékot meghaladó választási győzelmének kovácsaként Dragnea azért nem követelhette magának a miniszterelnöki tisztséget, mert tavaly jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy korrupciós perben, márpedig egy 2001-es törvény szerint a kormánytagoknak nem lehet priuszuk.

Rovatok