Index Vakbarát Hírportál

Több milliárdot fog befektetni a magyar vízügy Tádzsikisztánban

2017. június 28., szerda 19:18 | aznap frissítve

Szijjártó Péter Tádzsikisztánban járt, a dusanbei tárgyalás után az MTI-nek adott pozitív felhangú nyilatkozatot. A tárgyalások után úgy tűnik, az országban több milliárd forintos beruházási lehetőségei lesznek a magyar vízügyi, vízenergiai és vízgazdálkodási technológiák forgalmazásával foglalkozó cégeknek. 

Szijjártó hangsúlyozta, Tádzsikisztánnak nagyon sok vize van - Ázsia vízenergia-készletének 54 százalékát bírják, több mint háromszor annyi vizük van, mint a teljes közép-európai vízigény. Az országnak 900 folyója és 1500 hegyi tava van,

viszont a potenciális vízenergiának mindössze öt százalékát használja ki, és a lakosságnak csak a 45 százaléka jut hozzá közvetlenül ivóvízhez. Így nagyon sok lehetőség adódik a magyar vízgazdálkodási technológiák tádzsikisztáni exportjára.

- mondta el a külgazdasági és külügyminiszter. Közép-ázsiai körútjának utolsó állomásán megállapodott a tádzsik elnökkel, Emomali Rahmonnal, hogy a jövőben magyar vízgazdálkodási eszköszöket használnak majd. A magyar cégek beruházásainak megkönnyítésére létrehozott egy 38 millió eurós hitelkeretet az Eximbanknál. 

A Külügyminisztérium szerint a látogatások célja volt felkészíteni Magyarországot a V4 soros elnöki tisztére. A magyar elnökség legfontosabb feladata ugyanis az lesz, hogy jelentős mértékben fejlesszék a Közép-Európa és Közép-Ázsia közötti együttműködést.

Rovatok