Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkolnak a metrósok a Pride alatt Madridban

2017. június 28., szerda 18:23

Szerdától vasárnapig fognak sztrájkolni a madridi metróvezetők, hogy a közlekedési vállalat változtasson a szakmai besorolásukon, írja az MTI. Az akció egybeesik a városban tartott World Pride-dal, a három millió ember részvételével zajló melegbüszkeség hetével.

A metróvezetők jelenleg képzetlen munkaerőként vannak nyilvántartva. Ennek elsősorban a társadalombiztosítási ellátásban van jelentősége, ugyanis az átminősítéssel bővülne a jogosultságaik köre. A sztrájkot vélhetően azért időzítették a World Pride-ra, mert a résztvevők nagy száma miatt így könnyebben megnehezíthetik a spanyol főváros életét, vagyis jobb alkupozícióban vannak.

Persze a sztrájktól függetlenül járni fognak a metrók, ugyanis a törvények szerint ekkor is kötelesek egy minimális szolgálatot teljesíteni. Ez csütörtökön 66, pénteken 69, szombaton 75, vasárnap pedig 64 százalékos szolgáltatást jelent.

A metróvezetőkön kívül a taxisok is akartak sztrájkolni csütörtökön és pénteken, ők az Uber és a hozzá hasonló Cabify nevű személyszállítási szolgáltatás terjedése ellen. Nekik azonban sikerült megállapodniuk a madridi önkormányzattal, így végül elálltak a munkabeszüntetéstől.

Rovatok