Index Vakbarát Hírportál

Életbe lép Trump beutazási rendelete

2017. június 29., csütörtök 07:00 | aznap frissítve

Helyi idő szerint csütörtök este 8 órakor életbe lép Donald Trump beutazási tilalma, írja a CNN. A rendeletet több alsóbb fokú bíróság felfüggesztette, de június 26-án egyes részeit az amerikai Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta

A rendelet értelmében 6, többségében muszlimok lakta országból, Szíriából, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből 90 napra átmenetileg felfüggesztik a beutazást az Egyesült Államokba (eredetileg Irak is szerepelt a listán, de lekerült róla). Csütörtökön így már nem engedik repülőre szállni az Egyesült Államok felé ezen országok állampolgárait és meglévő vízumaikat is visszavonják.  A rendeletnek az a része is érvénybe lép, mely 120 napra felfüggeszti a menekültek befogadását.

Trump eredeti tervében nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kivétel nélkül mindenkinek megtiltotta volna, hogy beutazzon Amerikába, de így nem engedték át a törvényt a szövetségi bírók. Ezért belekerült a kitétel, miszerint továbbra is bejuthatnak az országba azok, akiknek vannak közeli ismerőseik, bizalmasaik az USA-ban, vagy valamilyen szervezettel kapcsolatban állnak, például amerikai intézményben tanulnak, dolgoznak vagy meghívottként részt vennének egy előadáson, és ezt tudják is igazolni a hatóságoknak.

A rendelet egészét a bíróság októberben vizsgálja meg.

4000 afgánt fogad be az USA

Az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága jóváhagyta szerdán, hogy további négyezer vízumot kaphassanak olyan afgánok, akik tolmácsként vagy a támogató stáb tagjaként segítették az Afganisztánban harcoló amerikai erőket. A lépés célja, hogy folytatni lehessen az erre irányuló, de Donald Trump elnök bevándorlásügyi törekvései miatt veszélybe került eddigi vízumprogramot.  Az amerikai kongresszus két háza most dolgozza ki a törvényre vonatkozó saját javaslatát, amelyet majd össze kell hangolniuk és meg kell szavazniuk mindkét házban, mielőtt az elnök aláírásával hatályba léphet. A különleges bevándorló vízumok (SIV) kiadásának programja lehetővé teszi, hogy azok az afgán állampolgárok, akik gyakran életük kockáztatásával dolgoztak az amerikai kormányzat szolgálatában, egy szigorú vizsgálat után az Egyesült Államokba települhessenek. 

Rovatok