Index Vakbarát Hírportál

Merkel ellenében is megszavazta a német parlament a melegházasságot

2017. június 30., péntek 09:31 | aznap frissítve

A német szövetségi parlament (Bundestag) megszavazta az arról szóló törvénymódosítást, hogy a homoszexuális és leszbikus párok teljes joggal házasodhassanak és fogadhassanak örökbe gyereket.

Angela Merkel nemmel szavazott, és sokáig ellenezte a módosítást. Aztán pár nappal ezelőtt közölte, hogy felmenti a frakciófegyelem alól pártja, a kereszténydemokraták (CDU) tagjait, azaz mindenki úgy szavazhat, ahogy akar. Ugyanígy döntött a társpárt CSU-t illetően Horst Seehofer bajor miniszterelnök is.

A szeptemberi Bundestag-választásra készülő CDU/CSU vezetői azért vizsgálták felül eddigi elutasító álláspontjukat, mert valamennyi lehetséges koalíciós partner világossá tette, hogy nem hajlandó kormányzati felelősséget vállalni a következő ciklusban, ha nem nyitják meg a házasság intézményét az azonos nemű párok előtt.

A törvényt valószínűleg jövő héten a Bundesrat (a német parlamenti felső ház) is meg fogja szavazni.

Németország így már a huszadik ország lesz a világon, ahol házasodhatnak a melegek. Egy nemrég készült közvélemény-kutatás szerint a németek kétharmada támogatta a bevezetését.

Az első kommentárok szerint Angela Merkel "taktikai irányváltást" hajtott végre az ügyben, hogy kifogja a szelet a vetélytársak vitorlájából. Manővere révén a melegházasság kikerülhet a politikai viták témái közül, és így a választási kampány kevésbé lesz megosztó és ideológiai jellegű.

Nyitókép: Fabrizio Bensch/Reuters

Rovatok