Index Vakbarát Hírportál

Államosították Hitler szülőházát

2017. június 30., péntek 15:15 | aznap frissítve

Államosították Adolf Hitler szülőházát, írja a Reuters. Ausztria így akarja megakadályozni, hogy az épület neonácik kezébe kerüljön és Hitlert éltető múzeumot alakítsanak ki benne. A házhoz korábban több alkalommal is zarándokoltak neonácik, egy időben egy Hitler-hasonmás is rendszeresen feltűnt előtte.

Az épület eddign egy Gerlinde Pommer-Angloher nevű magánszemély tulajdona volt. A házat már korábban megpróbálta megszerezni az állam, először piaci alapon próbálták megvásárolni, de a tulajdonos minden ajánlatot visszautasított, ezért döntöttek az államosítás mellett. A tulajdonos fellebezett a döntés ellen, ezért a német alkotmánybírókra kellett várni, hogy ők engedélyezik-e a változtatás. Úgy döntöttek, igen. A politikai cél magasabb rendű ebben az esetben, mint a magántulajdonhoz való jog.

Pommer-Angloher valószínűleg ezt a döntést is megtámadja majd a a strasbourgi Emberi Jogok. Európai Bíróságánál, annak ellenére, hogy az állam kártalanítani fogja majd a nőt. A tárgyalásokat július végén kezdik meg az árról, az eddigi legmagasabb állami ajánlat 342 ezer euró volt, ezt nem fogadta el a nő.

Oktatási központ lesz

A nagyméretű saroképületben Hitler első éveit töltötte. 1938-ig a ház egy helyi család tulajdonában volt. Akkor vásárolta meg Martin Bormann, a nácik ezután felújították és „kulturális központot” alakítottak ki benne. 1952-ben aztán visszavásárolta az eredeti tulajdonos, majd bérbe adta: működött a falai közt iskola, bank és fogyatékkal élők otthona is.

Az osztrák kormány a tervek szerint felújítja a házat és tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek számára kialakított oktatási központot csinálnak belőle.

Rovatok