Index Vakbarát Hírportál

Trump: Elég volt az észak-koreai atomfenyegetésből, a stratégiai türelemnek vége

2017. június 30., péntek 18:13 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök pénteken hevesen kikelt az Egyesült Államokkal szembeni dél-koreai kereskedelmi többlet ellen az ázsiai ország államfőjével, Mun Dzse Innel folytatott tárgyalásán, írja az MTI és a Reuters. A találkozón a két politikus emellett az észak-koreai atomprogramról és arra adható válaszokról tárgyalt.

Trump összetépné Obama egyezményét

Trump pénteken azzal fenyegetőzött, hogy "összetépi" azt az öt évre szóló kereskedelmi egyezményt, amelyet még elődje, Barack Obama hozott tető alá Szöullal.

Az amerikai elnök rámutatott arra, hogy az amerikai kereskedelmi deficit Dél-Korea viszonylatában a 2011-es 13,2 milliárd dollárról 2016-ra 27,6 milliárdra duzzadt, és mint mondta, "ez így nem mehet tovább". "Ebben a pillanatban is új megállapodáson munkálkodik mindkét fél, amelynek végkifejlete nagyon eltér majd a jelenleg érvényes szerződéstől, ám amely mindkét fél számára még mindig jó lesz" – mondta Trump, és felvetette, hogy Dél-Korea alaszkai földgáz vásárlásával csökkenthetné kereskedelmi többletét.

Figyelmeztétes Észak-Koreának

Trump a phenjani atomprogram kapcsán közölte, hogy

a stratégiai türelemnek vége, és az észak-koreai nukleáris és ballisztikusrakéta-program határozott válaszért kiált.

Dél-Korea elnöke a kereskedelmi egyezményről nem beszélt a tárgyalás utáni sajtótájékoztatón, ő csak a phenjani atomprogram elleni közös küzdelem fontosságát hangsúlyozta. Mindkét fél értésre adta, hogy céljuk teljesen felszámolni Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramját.

Trump a heves kereskedelmi vita ellenére a találkozó után azt mondta, hogy országa kapcsolata Dél-Koreával  – mint fogalmazott – "nagyon, nagyon szoros", személyes viszonya pedig Munnal "nagyon, nagyon jó". A megbeszélés a Fehér Házban volt. Mun májusban lett Dél-Korea elnöke, és első külföldi útja Washingtonba vezetett. Látogatása csütörtökön kezdődött, amikor a két államfő együtt vacsorázott a feleségeik társasáságában a Fehér Házban.

Rovatok