Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a legendás brazil kokainbárót

2017. július 2., vasárnap 10:59

A brazil rendőrség 30 év után fogta el Luiz Carlos da Rochát, a legnagyobb brazil kokainbárót, akit már a tapasztalt rendőrök is csak a legendákból ismertek "fehér főnök" néven, írta a Deutsche Welle. A férfit három évtizede körözték, az egész világra, Európára is kiterjedő terjesztési hálózatot működtetett. 

Amellett, hogy több személyazonosságot is használt, Da Rocha 20 évvel fiatalabbnak is nézett ki, mint a férfi, akit kerestek. A drogbáró ugyanis plasztikai műtétekkel tartotta magát fiatalon, így hiába körözték, még társasági életet is tudott élni. 

A hálózat droglaborjai a brazil dzsungelben voltak, ahonnan kis repülőgépekkel Venezuelán keresztül szállították az anyagot az ország nyugati részébe, elszigetelt farmokra. Brazília ugyanis világelső belföldi kokaineladásban és kokainexportban is. Da Rocha kezében volt többek közt Sao Paolo és Rio de Janeiro droghálózatának nagy része, így egyértelműen ő volt az ország, talán a kontinens első számú drogcsempésze.

Da Rocha vagyonát 100 millió dollárra becsülik, ebbe járművek, ingatlanok és offshore bankszámlák is beleszámítanak, a rendőrség szerint hamarosan ezeket is lefoglalják majd. 

A férfit egy hatalmas műveletnek köszönhetően tartóztatták le, 150 ügynökkel 24 rajtaütést szervezett meg a rendőrség. Már most 10 millió dollár vagyont lefoglaltak, az egyik házban 2 millió dollárt készpénzben, egy aktatáskában találtak meg. Elfogták a vezér jobbkezét is. Da Rocha 50 év börtönbüntetésre számíthat.

Rovatok