Index Vakbarát Hírportál

Macron harmadával csökkenti a képviselők számát

2017. július 3., hétfő 18:44

Több nagyobb bejelentést is tett Emmanuel Macron francia államfő hétfőn. A versailles-i kastélyban a kongresszus, vagyis a parlament két háza, a nemzetgyűlés és a szenátus ülésezett, és a francia elnök arról beszélt, hogy

Nézzük részletesebben az MTI gyors összefoglalója és a Figaro közvetítése alapján.

Új választási rendszer

"Egy kisebb, de eszközeiben megerősített parlament olyan törvényhozás, ahol a munka folyamatosabb. Egy olyan parlament, amely jobban dolgozik" - mondta az elnök, aki harmadával szeretné csökkenteni a képviselők és a szentárok számát.

Macron szerint "a népképviselet befejezetlen küzdelem" Franciaországban, ezért kampányígéretének megfelelően arányosabbá kívánja tenni a választási rendszert a kisebb pártok demokratikusabb képviselete érdekében.

"Azt szeretném, ha a tartózkodnánk a félmegoldásoktól és a kozmetikai átalakításoktól" - hangsúlyozta Emmanuel Macron, aki szeretne "a franciák és a köztársaság között újrafonni a kapcsolatot, amely a mechanikus hatalomgyakorlásban megkopott".

Azokat is szeretné meggyőzni, akik a a tavaszi elnök- és nemzetgyűlési választásokon "finnyáskodva szavaztak bizalmat és azokat is, akik nem szavaztak, és azokat is, akiket a nem hatékony politikai vezetők miatti düh és undor a szélsőséges választások felé vezetett". Ötéves mandátumát három elv fogja vezérelni: a hatékonyság, a képviselet és a felelősség.

Ősszel véget ér a rendkívüli állapot Franciaországban

Macron ősszel feloldja a rendkívüli állapotot, amely a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat óta van érvényben Franciaország teljes területén.

"Visszaállítom a franciák szabadságát a rendkívüli állapot feloldásával ősszel, mert a szabadság egy erős demokrácia létének a feltétele". A rendkívüli állapot feloldását megelőzően a parlament új terrorelhárítási intézkedéseket fog elfogadni.

Az elmúlt másfél év hatodik terrorhárítási törvényében a rendőrség hatásköreinek megerősítését szolgáló intézkedések az elnök megfogalmazása szerint "bírói ellenőrzés alatt, a szabadsághagyományaink és az alkotmányos követelmények teljes és állandó tisztelete mellett" lesznek végrehajthatók.

Célja az Európa iránti vágy újjáélesztése

"A most véget ért évtized kegyetlen évtized volt Európa számára. Válságokat kezeltünk, de közben elvesztettük az irányt" - mondta másfél órás beszéde végén. "Én határozottan hiszek Európában, de nem tartom igazolhatatlannak a szkepticizmust" - tette hozzá.

A francia elnök célja, hogy újjáélessze az Európa iránti vágyat, amely "a bürokratikus túlburjánzásban meggyengülve irányt vesztett".

Rovatok