Index Vakbarát Hírportál

Medvék kilövéséért esedezik Kovászna megye vezetése

2017. július 3., hétfő 21:47

Kovászna megyében tarthatatlanná vált a medve helyzet. A ragadozók olyannyira elszaporodtak, hogy az érintett háromszéki önkormányzatok a miniszterelnökhöz és a környezetvédelmi miniszterhez fordultak levélben, számolt be róla az MTI.

A levélből kiderül, hogy Kovászna megyében kétszer annyi (körülbelül 1300) medve él, mint amennyit a térség el tudna tartani. Tavaly óta a megyei környezetvédelmi ügynökségnél közel 200 olyan esetet jegyeztek fel, ami medvékhez köthető, hat embert pedig azért kellett ellátni, mert egy medve támadta meg őket.

Ezért kérik azt, hogy engedélyezzék a medvék sürgős kilövését. 

"Nem a romániai medvepopuláció megtizedelését akarjuk elérni, hanem

Kovászna megye esetében annak a 10-12 problémás medvének a kilövését kérjük, amelyek gondot okoznak az embereknek, lejárnak a falvakba, kárt tesznek a gazdaságokban

- idézte az önkormányzat közleménye Tamás Sándort, Kovászna megye tanácsának elnökét.

Szerdán Bukarestben egy demonstráció is lesz medveügyben, amit a székelyföldi gazdák szerveznek a környezetvédelmi minisztérium épülete elé.

A román környezetvédelmi minisztérium tavaly novemberben felfüggesztette a nagyvadak kilövési kvótájára vonatkozó rendelet kibocsátását - és így a medvék, farkasok és vadmacskák trófeavadászatát is -, miután érdekösszefonódással és visszaéléssel gyanúsították meg azokat a szakértőket, akik a kvótákat megalapozó tanulmányt évről-évre elkészítik, közöttük ugyanis számos vadász is van.

Az ország uniós csatlakozása óta eltelt évtizedben mintegy ötezer nagyragadozót lőttek ki Romániában az évről évre növekvő kilövési kvóták alapján. Romániába évente több ezer vadász érkezik külföldről, akik akár tízezer eurót (mintegy hárommillió forint) is kifizetnek egy-egy nagyragadozó trófeájáért.

A vadászok és környezetvédők vitájának a székelyföldi gazdák isszák meg a levét, akik szerint a medveállományt nem fölé- hanem alábecsülik, és a kilövési kvótát nem befagyasztani, hanem legalább másfélszeresére kellene emelni ahhoz, hogy a most már rettegésben élő térség lakói még ki merjék engedni estefele gyerekeiket a házból.

Rovatok