Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Idők azt írta, hogy Abháziában van Kovács Béla

2017. július 4., kedd 06:27

Frissítés: az alábbi, Magyar Időkből átvett hírről kiderült, hogy valószínűleg kamu. Részletek itt.

Abháziában, ott is vélhetően a fővárosban, Szuhumiban gyógykezelik Kovács Bélát, a Jobbik kémkedéssel és költségvetési csalással gyanúsított európai parlamenti képviselőjét – tudta meg a Magyar Idők.

Nemzetbiztonsági körökben az az általános vélekedés, hogy az abház tengerpartot bizonyos titkosszolgálatok előszeretettel használják pihentetőhelyként munkatársaik számára - írja a Magyar Idők.

A szakadár államból meglehetősen körülményes volna hazahozni,

a nemzetközi elfogatóparancsot ugyanis lehetetlen a térségben érvényesíteni.

"Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kémkedéssel gyanúsított Kovács Béla milyen segítséget vett igénybe az Abháziába való eljutáshoz, ám a térséget ismerő forrásaink szerint önállóan szinte reménytelen egy ilyen vállalkozás" - írja a lap. Ráadásul Abházia és Grúzia között húzódik egy néhány kilométeres senki földje, az adminisztratív határvonal (ABL), amelynek még a megközelítését sem ajánlják, mert ezekben a határzónákban továbbra is előfordulnak konfliktusok, letartóztatások. A külügy figyelmeztet arra is: ha valaki a kockázatok ellenére is vállalja az utazást, csak a hivatalosan kijelölt grúz átkelőn lépjen be Abháziába.

A lap információi szerint így gyakorlatilag a nullával egyenlő annak az esélye, hogy a politikus július 19-én megjelenik a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF), ahol a költségvetési csalási ügyben gyanúsítottként hallgatnák ki. Simon Richárd, a KNYF helyettes szóvivője nem kívánta kommentálni a Magyar Idők információját, annyit azonban elmondott: Kovács Béla még nem vette át az állandó lakcímére küldött, július 19-re szóló idézését, legalábbis a tértivevény hétfőig nem érkezett vissza a főügyészségre. Fontos fejlemény, hogy a kémkedéses ügyet és a csalási ügyet egyesítették a KNYF-en, hiszen ha a politikust mindkét tényállásban elmarasztalják, a bíróság jóval súlyosabb halmazati büntetést szabhat ki Kovács Bélára, így akár kényszerintézkedés is indokolt lehet vele szemben.

Kovácsot legutóbb június 23-án várták kihallgatásra, de nem jelent meg. Olyannyira nem, hogy még az ügyvédje sem tudta, merre van, nem is tudta telefonon elérni. Kovács rendre el szokott tűnni, sokszor párttársai sem tudják, éppen merre van. Politikusi Facebook-oldalára áprilisban posztolt utoljára. 

Kovács Bélát még 2014 tavaszán jelentette fel az Alkotmányvédelmi Hivatal, mondván, az oroszoknak kémkedik. Ő ezt tagadta, a kémkedési ügy végére azóta sem került pont. 

Rovatok