Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe is kerülhet az, aki bámészkodik

2017. július 5., szerda 14:19

Ez sokkal szörnyűbb annál, mint amit bárki el tud képzelni

– ezt mondta Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter, miután a  hétfői tragikus buszbaleset helyszínére  látogatott.

A Münchent Berlinnel összekötő A9-es autópályán, a bajorországi Stammbachnál egy német turistákat szállító busz belerohant egy nyergesvontatóba, ami egy hosszú kocsisor végén lassan haladt a reggeli csúcsforgalomban. A busz teljesen kiégett, csak a váz maradt meg belőle, tizennyolcan meghaltak, harmincan megsérültek.

A Thelocal.de szerint a mentőalakulatok tíz perccel a riasztás után már a helyszínen voltak, de a politikusok élesen bírálták azokat a figyelmetlen sofőröket, akik szerintük akadályozták a szirénázó járműveket. Több nyugat-európai országban (Magyarországon is) az a szabály, hogy a külső és a belső sávban haladóknak le kell húzódniuk a sáv szélére, és így középen ideális esetben akkora lesz a hely, hogy ott egy száguldó tűzoltóautó is kényelmesen elfér.

De más baj is volt. A szemközti oldalon hirtelen fékezéssel okoztak balesetveszélyt a bámészkodók, emiatt Dobrindt szigorítaná a szabályokat. Ha a német parlament felsőháza, a Bundesrat is támogatja a javaslatot, akár egy év börtönt is kaphatnának azok a sofőrök, akikről bebizonyosodik, hogy feltartották a mentősöket.

Rovatok