Index Vakbarát Hírportál

Belehalt az éhségsztrájkba a szardíniai függetlenség élharcosa

2017. július 5., szerda 23:05 | aznap frissítve

Kéthónapos éhségsztrájk után szerdán meghalt Salvatore Meloni, a szardíniai függetlenség egyik élharcosa – írja a Local.

A 74 éves férfi április óta börtönbüntetését töltötte adócsalás miatt, miután a bíróság elutasította a kérelmét, hogy büntetését orvosi okokból házi őrizetben ülhesse le. Egy helyi szervezet már júniusban hangot adott annak, hogy a férfi állapota egyre romlik, egyes források szerint pedig halála előtt két napig kómában volt.

Meloni volt az egyik legismertebb, Szardínia függetlenségéért harcoló aktivista, akinek a nevét azért ismerik sokan, mert 2008-ban a Szárd Függetlenségi Párt vezetőjeként elfoglalta a Szardíniához tartozó Mal di Ventre szigetét ahol kikiáltotta a Maluentúi Köztársaságot, annak elnökeként pedig magát tette meg. Ezzel az akcióval nem titkoltan az volt a célja, hogy támaszpontot teremtsen Szardínia függetlenségének kivívásához.

A sziget akkoriban egy brit üzletember tulajdonát képezte, ám ez nem gátolta meg Melonit abban, hogy kormányalakítás után leveleket küldjön szét az ENSZ tagországokhoz és az Európai Parlamenthez is, melyekben kérte országa függetlenségének elismerését. A férfi lakosokat is kezdett toborozni, ez vezetett később ahhoz, hogy a szigetet blokád alá vonták, mivel az új lakók károkat okoztak az egyébként védett területen. Melonit 2012-ben ítélték el öt társával együtt illegális területszerzés és a környezet károsítása miatt.

Rovatok