Index Vakbarát Hírportál

Trump: A lengyelek nagyszerű emberek, hősök egy gyönyörű vidéken

2017. július 6., csütörtök 14:12

Az amerikai elnök csak általánosságban beszélt Washington külpolitikai céljairól Varsóban, de kiállt a kollektív védelem elve mellett. Központban a terror elleni harc, amit Trump a második világháborús lengyel helytállással állított párhuzamba.

Az egekbe magasztalta Lengyelországot és a lengyeleket Donald Trump amerikai elnök az 1944-es varsói felkelés helyszínén mondott beszédében. Körülbelül egy órán át dicsérte vendéglátóit, majd felsorolta a legújabb kori történelem legfontosabb eseményeit. Párhuzamot vont a második világháború barbár pusztítása és a modern kori terrorizmus között, amit „közösen kell megállítanunk a határainkon”.

Nagyszerű emberek, nagyszerű hősök élnek ezen a gyönyörű vidéken. Azokban a sötét időkben elvesztették a földjüket, de soha nem veszítették el a szabadság iránti vágyukat

– mondta.

Hozzátette, hogy Amerika szereti Lengyelországot és a lengyeleket, szerinte a lengyel-amerikai kapcsolatok gazdagabbá teszik az Egyesült Államokat.

Trump szerint Varsó régi szövetséges a civilizációnk védelméért folytatott harcban. Most sem mulasztotta el emlékeztetni a NATO-tagállamokat a fizetési kötelezettségre. „Európának többet kell tennie a jövője védelméért” – dorgálta meg a renitenseket.

A családért, a szabadságért, a hazáért, az Istenért harcolunk.

A Washingtoni Szerződés szóló 5. cikkelyéhez hű marad az Egyesült Államok, vagyis Trump kiállt a kollektív védelem elve mellett. Üzent Oroszországnak is, de a „háború” szót nem ejtette ki, csak annyit mondott, hogy állítsa le az Ukrajna destabilizációjára irányuló lépéseket.

A beszédet néhány percenként hangos „Donald Trump, Donald Trump!” skandálás szakította félbe, amit a szónok többször hálásan megköszönt.

Korábban Andrzej Duda lengyel államfővel megállapodott abban, hogy valamikor a közeljövőben hosszú távú megállapodást kötnek amerikai cseppfolyós gáz szállításáról, ami Trump szerint azért fontos, hogy a térség országai „ne legyenek túszai az egy forrásból származó energiának” [Oroszországnak].

Mi történik Varsóban?

Itt rendezik a közép- és kelet-európai országok Három tenger kezdeményezés nevű találkozóját, amin a magyar köztársasági elnök, Áder János is részt vesz. Az MTI szerint Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő külügyi államtitkára korábban azt mondta, hogy „Donald Trumpnak ez az első jelentős programjellegű és politikai fellépése Európában”.

Rovatok