Index Vakbarát Hírportál

Trump és Izrael ellen beszélt a Hamász vezetője

2017. július 6., csütörtök 17:27

Első nyilvános beszédében Donald Trump amerikai elnök és Izrael ellen szólalt fel Iszmail Haníje, a Hamász három hónapja megválasztott politikai vezetője, aki feltételekkel ugyan, de egyezkedne a Palesztin Hatósággal (PH) és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Ebben Egyiptom segítségére számít.

Haníje ugyanakkor olyan feltételekhez kötötte a PH-val való közeledést, amit szinte biztosan elutasít majd Abbász, azt kérte ugyanis, hogy a PH hagyjon fel az Izraellel folytatott kommunikációval és közös katonai tevékenységgel Ciszjordániában, amit épp a Hamász és más katonai szervezetek megállítása miatt folytatnak.

Az elmúlt hónapokban Abbász egyre nagyobb nyomást próbált gyakorolni a Hamászra, több ezer gázai munkás bérét csökkentette, közel hatezer embert nyugdíjba küldött, Izraelt pedig arra kérte, hogy csökkentse a térség áramellátását, így a Gázai övezetben napi 4 órát van csak áram.

A három hónapja megválasztott vezető bírálta az új amerikai elnököt, Donald Trumpot is, aki szerinte azon dolgozik, hogy kizsigerelje az arab és iszlám erőket, hogy Izraelt erősítse.

Egyiptom segítségül hívása ugyanakkor Izraellel is enyhítheti a viszonyt, a két ország ugyanis meglehetősen jó kapcsolatban van. Haníje az Egyiptommal való egyeztetés közben felvette a kapcsolatot Abbász korábbi segítőjével, majd politikai ellenfelével, a száműzetésben élő Mohammed Dahlannal, aki egyiptomi olaj Gázába szállításával próbál meg segíteni az áramellátás problémáján.

Elemzők szerint Dahlan célja az, hogy visszatérjen Gázába a 82 éves Abbász kihívójaként a következő választásokon.

Rovatok