Index Vakbarát Hírportál

Egész éjjel és reggel is tüntettek a G-20 ellen, közel száz sérült

2017. július 6., csütörtök 20:04 | hat éve frissítve

A G-20 globalista céljai ellen Welcome to Hell, üdv a pokolban néven tüntetést szerveztek Hamburgban, a csúcstalálkozó helyszínén, amin legalább 12 ezren vettek részt. A rendőrség hamar megállította, majd könnygázzal és vízágyúkkal oszlatni kezdte a tömeget, többen megsérültek. Az kb. ezer fős, arcukat eltakaró élboly, a Fekete Blokk az Elba mentén visszavonult, a tüntetők pánikba estek. A demonstráció este fél 9-re hivatalosan is véget ért, az utcákról a tüntetőket a mellékutcákba szorították.

76 rendőr és több tucat tüntető sérült meg a csütörtöki Welcome to Hell tüntetésen

- írta az MTI. A sérült tüntetőkről egyelőre nincsenek pontos számok, de azt lehet tudni, hogy 3 rendőrt és több aktivistát is súlyos sérülésekkel ápolnak. Legalább 10 embert őrizetbe vettek.

Péntekre virradóra még legalább 6000 tüntető volt az utcákon, Hamburg-szerte anyagi károkról érkeztek bejelentések. A rendfenntartó erők helikopterekkel köröztek a város felett, az antikapitalista tüntetők lézermutatóval célozták őket, amivel átmeneti vakságot és szemsérülést okoztak, állítja a rendőrség. 

Péntek reggel a Landungsbrücken nevű kikötőt és a Berlini kapu nevű forgalmas kereszteződést szállta meg több száz tiltakozó - itt az volt a céljuk, hogy be tudjanak törni a legszigorúbban őrzött zónába, és így megállítsák a G-20 csúcsot, és "megtörjék a hatalomfitogtatást" - mondta el egy tüntető. 

Csütörtökön legalább tizenkétezren voltak a Welcome to Hell fantázianevű tüntetésen Hamburgban, ahová az idei G-20 csúcsot szervezték, írta a Zeit. A vízágyúval és páncélosokkal felfegyverzett rendőrség szerint legalább ezer csuklyás jelent meg, a tömeg üvöltve tiltakozott a nagyhatalmak találkozója ellen. Az eltakart arcú tüntetők, a Fekete Blokk tagjai megígérték, minden eddiginél egyértelműbben megvetik a lábukat: a G20 globalista törekvései szerintük tönkreteszik a világot, ezt nem akarják hagyni.

Ahogy korábban megjósolták, rendőrség este negyed nyolckor, pár száz méter után megállította a menetet. Arra hivatkoztak, hogy többen eltakarták az arcukat - a hatóságok Twitteren azt írták, egy békés tüntetésen a résztvevők megmutatnák magukat. Eltakart arccal tüntetésen részt venni a német törvények szerint tilos.

Welcome to hell setzt sich in Bewegung #g20 #NoG20 pic.twitter.com/7bKBMm7BOI

— Polke-Majewski (@PolkeMajewski) July 6, 2017

Az első sorban állókat felszólították, szüntessék be a menetet. A tüntetők erre palackok dobálásával válaszoltak, mire a rendőrség helyzetbe állította a vízágyúkat. A hatóságok szerint 3000 tüntető közepesen, 500 pedig "rendkívül erőszakos magatartást" mutatott. A rendfenntartók összesítő közleménye azt írja, a Fekete Blokkot le akarták választani a többi tüntetőről.

A tüntetők ezután léceket és flakonokat dobáltak a rendőrségre, a helyzet fokozódni kezdett.

Könnygázzal, vízágyúkkal, gumibottal kezdték oszlatni a tömeget, mire ők petárdákat gyújtottak.

Az első sorokban a Fekete Blokk vonult, a sajtó munkatársai (legalább 100 fő) is itt dolgozott. A tüntetők a CNN élő tudósítása alapján blokádok építésébe kezdtek. A rendőrség a tömeg szélén ellenőrzi az embereket, minden mobiltelefon IMEI-számát is felírják. Azt állították, erre azért van szükség, mert így azonosítható a készülék, de a privát adatokhoz nem férnek hozzá.

A rendőrség szóvivőjét is megverték

a Fischmarktnál, azaz a halpiacon, ahol a vízágyúk voltak helyzetbe állítva. A férfi járművel próbált elmenekülni, de rátámadtak, feltépték az ajtaját, és megverték.

A hatósági Twitter alapján a tüntetők csoportjai rajta-rajtaütnek a hamburgi rendőrség készenléti csapatain.

Fél kilencre a tüntetés hivatalosan véget ért. A durva oszlatás után az élboly, a Fekete Blokk az Elba mentén visszavonult. A többi tüntető közt pánik tört ki, mivel többen megsérültek. A rendőrség az élő felvételek szerint olyan tüntetőket is vízágyúzott, akiket már előállítottak, és az úton ültek. A főutca kilenc előtt elcsendesedett, a rendőrség a mellékutcákat kezdte átfésülni. A járókelőket megkérték, hagyják el a környéket, mert a felgyújtott barikádok veszélyesek lehetnek.

Erneuter Hinweis: Wir bitten Unbeteiligte, sich vom Geschehen fernzuhalten.#G20HAM17 pic.twitter.com/0uIiewVUyO

— Polizei Hamburg (@PolizeiHamburg) July 6, 2017

A tüntetés után a tüntetőket például a Schauspielhaus színház fogadta be, aminek falára olyan molinó-üzeneteket aggattak, mint

tüntetni nem bűncselekmény.

A Schauspielhaus már nem először megy ellen a városvezetésnek, korábban menekültek számára nyitották meg az épületüket, írja az NDR rádió Facebookon.

A csúcson a világkereskedelem és a nemzetközi pénzügyi folyamatok lesznek fókuszban, és tervezik Afrika gazdasági megerősítésének megvitatását is, írja a helyi Abendblatt

A német nagyvárosba délelőtt 10-kor megérkezett Donald Trump amerikai elnök is, aki a német kancellárral egyeztetett. Angela Merkel beszédében azt mondta, kompromisszumokról és a globalizáció átgondolásáról szól majd a találkozó.

Rovatok