Index Vakbarát Hírportál

Nepálban tilos megünnepelni a dalai láma 82. születésnapját

2017. július 6., csütörtök 21:01 | aznap frissítve

A nepáli hatóságok ma megtiltották az ország területén száműzetésben élő tibeti közösségnek és buddhistáknak, hogy megünnepeljék szellemi vezetőjük, a dalai láma 82. születésnapját.

A tiltás hatására a láma követői úgy döntöttek, hogy az eredetileg a nepáli főváros, Katmandu egyik kolostorába tervezett esemény helyett több, kisebb kolostorban ünneplik meg Tendzin Gyaco születésnapját. A város egy másik kolostorának szerzetese pedig közölte: a rendőrség megtiltotta nekik, hogy a nap folyamán kimozduljanak a főváros utcáira.

Dípak Kafle nepáli belügyminiszter a döntést azzal indokolta: nem akarják, hogy az ország területén helyet kapjon bármilyen tevékenység, ami sértené a „baráti nemzeteket”, tehát Kínát. A keleti nagyhatalom veszélyes szeparatistának tartja a dalai lámát, hiszen autonómiát szeretne Tibetnek.

A rendőrség szóvivője azt mondta, az ünnep alkalmából 600 rendőr lesz majd a főváros utcáin, és letartóztatnak mindenkit, aki megsérti „a baráti nemzetet”. A nepáli rendőrség tavaly ugyanezen a napon a dalai láma 28, többségében száműzetésben élő tibeti követőjét vette őrizetbe. Mind a dalai láma születésnapját szerették volna megünnepelni.

A világ 20 legszegényebb országa közé tartozó Nepál Indiától akart függetlenedni, ezért kezdett el Kína felé közeledni.

Rovatok