Index Vakbarát Hírportál

Német orvosok szerint elhagyhatná Kínát a fogva tartott Nobel-díjas

2017. július 9., vasárnap 13:17

A nyugati média által előszeretettel emlegetett Liu Hsziao-po Kína egyik leghíresebb rabja: a Nobej-díjas emberi jogi aktivistát 2009-ben "államellenes felforgató tevékenysége" miatt 11 év börtönbüntetésre ítélték. Egy évre rá megkapta a Nobel-díjat a kínai alapvető emberi jogokért folytatott küzdelméért.

Liut 2017 májusában diagnosztizálták végstádiumú májrákkal. Ekkor több nyugati ország, köztük az Egyesült Államok, valamint emberi jogi szervezetek, mint az Amnesty International is felszólította a Kínai Népköztársaságot, hogy engedjék szabadon a férfit, de Kína erre nem volt hajlandó. 

Szombaton német orvosok megállapították: a beteg külföldre szállítása nem lenne olyan veszélyes, mint ahogy a kínaiak állítják.

"Minden páciens esetében fennáll egy bizonyos szintű kockázat, ha a beteg mozgatásáról van szó, de mindkét orvos szerint lehetséges lenne Liu úr biztonságos külföldre szállítása, ahol megfelelő ellátást kaphatna" - nyilatkozták.

Ezzel egyidőben Liu követői követelik a kiengedését, egy barátja, Aj Hsziaoming nyílt levélben fogalmazta meg: egyértelmű, hogy a kínai kórház már kimerítette a kezelés módszereit, és nem tudnak segíteni Liu Hsziao-ponak. 

Liut szombaton a Guardian értesülése szerint külföldi orvosok látogatták meg a kórházban, akiknek azt mondta, el szeretné hagyni Kínát, Németországban szeretne kezelést kapni. A 61 éves férfit jelenleg a senjangi kórházban ápolják, a konzultációra két német orvos, dr. Markus W. Büchler és dr. Joseph Herman utazott ki.

Rovatok