Index Vakbarát Hírportál

Egy amerikai őrmester oktatóvideókat csinált az Iszlám Államnak

2017. július 11., kedd 06:20

Valószínűleg az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet támogató amerikai katonát tartóztattak le Hawaii fővárosában, Honoluluban - jelentette be hétfőn az FBI.

A 34 éves Ikaika Erik Kang őrmester a honolului gyalogos hadosztály katonája, pár hónappal a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után lépett be az amerikai hadseregbe. 2010 márciusától 2011 februárjáig Irakban teljesített szolgálatot, majd 2013-tól 2014-ig Afganisztánban volt - írta az MTI. 

Az őrmester a legmagasabb szintű harci kiképzésben részesült, és ismereteit speciális tréningeken adta tovább egy olyan személynek, akiről az FBI és a belbiztonsági minisztérium úgy tartja, hogy az Iszlám Állam tagja. A tréningeket Kang videóra vette, hogy - amint az FBI szóvivője fogalmazott - "azokat az Iszlám Állam további dzsihadisták kiképzésére használhassa fel".

Ikaika Erik Kang a dzsihadistákat támogató nyilatkozatokat tett, és fenyegető üzeneteket írt. Számítógépén az FBI 18 olyan katonai dokumentumot talált, amelyen "titkosított" jelzés szerepelt. A múlt hónapban 1100 dollárért kereskedelmi forgalomban használatos drónt vásárolt, kamerával, mondván, hogy ez alkalmas lehet a dzsihádista szervezet terroristáinak is.

Az FBI 2016 augusztusa óta folyamatosan megfigyelés alatt tartotta Kang őrmestert. Szombaton azt követően tartóztatták le, hogy arról beszélt az egyik fedett FBI-ügynöknek: "egy csomó embert" meg akar ölni.

Ügyvédje, Birney Bervar hétfőn délután azzal érvelt a sajtónak, hogy ügyfele ténykedése "bizonyos, a katonai szolgálat miatt kialakult mentális problémákkal hozható kapcsolatba".

Rovatok