Index Vakbarát Hírportál

Székelyföldre megy a román államfő

2017. július 11., kedd 13:35

Románia két magyar többségű megyéjébe, Hargita és Kovászna megyébe látogat július 18-án Klaus Iohannis román államfő, közölte az MTI. Iohannis személyében hosszú idő óta először látogat román államfő ebbe a két megyébe, célja pedig az, hogy tájékozódjék a helyi problémákról, és felmérje a régió fejlesztési lehetőségeit. 

Az államfő szóvivője szerint az elnök a látogatásával jelezni szeretné, hogy bátorítja a hagyományápolást, fontosnak tartja a felekezeti szabadságra vonatkozó alkotmányos jogokat, valamint a helyhatóságok és egyházak közötti kulturális, szociális és oktatási partnerséget.

Az elnök egyebek mellett részt vesz a csíkszeredai megyeházána térség háromszáz választott önkormányzati képviselőjének és közigazgatási tisztségviselőjének jelenlétében tartandó tanácskozáson. vIohannis felkeresi a csíksomlyói ferences kegytemplomot, a csíkszentkirályi ásványvíz-palackozó üzemet, a csíkszeredai Szent István Otthont, ahol kézművesekkel, őstermelőkkel és helyi idegenforgalmi vállalkozókkal is találkozik, jelezvén, hogy romániai brandként is fontosnak tartja a falusi turizmust és biogazdálkodást. Az államfő Sepsiszentgyörgyön fejezi be székelyföldi látogatását, ahol kis- és középvállalkozások, klaszterek és inkubátorházak képviselőivel találkozik.

Az elnök ezután Vrancea megyében, a marasti mauzóleumba megy, ahol részt vesz az első világháború egyik legnagyobb romániai ütközetének centenáriumi megemlékezésén, hogy az első világháborúban elesett román katonák emléke előtt tisztelegjen. Az államfő szerint ugyanis most már ideje komolyabban venni a felkészülést a Nagy Egyesülés centenáriumára, vagyis Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó, 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés századik évfordulójára.

Rovatok