Index Vakbarát Hírportál

Lavrov: Nincs bizonyíték, hogy az oroszok beavatkoztak az amerikai választásba

2017. július 13., csütörtök 20:01

A 2016-os amerikai elnökválasztás idején elkövetett hackertámadások ügyében nyolc hónapja folyó amerikai vizsgálatok nem szolgáltak bizonyítékkal az orosz beavatkozásra, csak alaptalan feltételezésekkel - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Berlinben. Szerinte az amerikaiak csak találgatnak. 

A napokban röppent fel a hír, hogy Donald Trump amerikai elnök fia az elnökválasztási kampány alatt állítólag találkozott egy orosz ügyvédnővel, aki Hillary Clintonra vonatkozó, terhelő adatokat ígért neki.

Az orosz miniszter a szeptemberi német szövetségi parlamenti választáson való lehetséges orosz beavatkozással kapcsolatban is igyekezett eloszlatni az aggodalmakat. Szerinte ha Moszkvának valóban lenne hatalma a választások manipulálására, akkor jóval szorosabb kapcsolatok fűznék szomszédjaihoz, és ukrajnai válság nem is létezne.

Lavrov szerint Oroszország stabil és demokratikus Ukrajnát szeretne, ahol nincs helye oroszellenes hangulatkeltésnek. Jelenleg azonban Ukrajnában a hatalom jelentős részben radikálisok kezében van, akik nem engedelmeskednek senkinek, így Petro Porosenko államfőnek sem - hangoztatta az orosz külügyminiszter, és az ukrán önkéntes alakulatokra utalt, amelyek akadályozták az áruforgalmat a szakadárok uralta területekre.

Lavrov emellett azt állította, hogy a NATO-ban egy oroszfóbiás kisebbség akadályozza az észak-atlanti szövetség és Oroszország közötti enyhülést.

Rovatok