Index Vakbarát Hírportál

Harmadszor is nekifutnak a republikánusok a szenátusban az egészségbiztosításnak

2017. július 13., csütörtök 22:55

Az amerikai szenátusban a republikánusok előterjesztették az egészségbiztosítási törvényjavaslat új, már harmadik változatát. Az előző két változatot több republikánus szenátor elutasította, ezért nem lett volna meg az elfogadáshoz szükséges 50 szenátor szavazatuk. A republikánusoknak 52 szenátoruk van a 100 fős szenátusban, és szavazategyenlőség esetén Mike Pence alelnök szava dönt.

Az ellenzők egy része túl keménynek tartotta a képviselőházon már átment javaslatot, mások viszont túl engedékenynek gondolták, mert az Obamacare több elemét megtartotta volna. Az új javaslat változatlanul megnyirbálná a szegényebb rétegek támogatására szolgáló Medicaid programot, de kisebb mértékben, mint az előző változat. Törölték a törvénytervezetből a gazdagok adójának csökkentésére vonatozó javaslatot.

Megőrzi viszont az új javaslat is az Obamacare-nek azt a részét, amely lehetővé teszi, hogy a legegyszerűbb egészségbiztosítás megvásárlásához adócsökkentés formájában állami-költségvetési segítséget vegyenek igénybe a rászorulók, írja az MTI.

Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője a héten bejelentette: éppen azért, hogy legyen idő a javaslat megvitatására és megszavazására, a szenátorok csak augusztus közepén kezdik meg szabadságukat. Ettől függetlenül most sem látszik, hogy meglesz-e a többség az új változat mögött.

Rovatok