Index Vakbarát Hírportál

Szíria: Nincs áttörés a genfi béketárgyalásokon

2017. július 15., szombat 07:46

Sikerült előrelépni, de nem beszélhetünk áttörésről

- így jellemezte a Genfben tartott szíriai béketárgyalások 7. fordulóját Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja, aki azt is közölte, hogy a következő fordulóra szeptemberig kell várni. A július 10-én kezdődött tárgyalásokról genfi sajtóértekezletén úgy nyilatkozott, hogy várakozásaiknak és reményeiknek megfelelően sikerült további előrelépést elérni, ugyanakkor nincs szó sem áttörésről, sem kudarcról.

A szeptemberi fordulótól azt várják, hogy sikerül majd közvetlen tárgyalásokra bírni az arab ország kormányának és ellenzéknek képviselőit. Egyelőre előkészítő munka folyik azoknak a feltételeknek a megteremtésére, amelyek lehetővé teszik majd az érdemi tárgyalások megkezdését. De Mistura ugyanakkor azt is elmondta: a Bassár el-Aszad államfőt képviselő tárgyalók semmi jelét nem adták annak, hogy a politikai átmenet kérdéséről hajlandók lennének tárgyalni. Fontosnak nevezte, hogy a felek érdemben készüljenek fel a négy fő témában:

A korábbi - hatodik - forduló május 19-én, négynapos tárgyalások után eredménytelenül ért véget. A hat éve zajló szíriai polgárháború eddig már több mint 320 ezer ember halálát okozta, a szíriai lakosság több mint felét otthona elhagyására kényszerítette, és romba döntötte a közel-keleti ország gazdaságát és infrastruktúráját.

Rovatok