Index Vakbarát Hírportál

Az életével játszik egy miniszoknyás szaúdi nő

2017. július 17., hétfő 23:58

Nyomozás lett Szaúd-Arábiában abból a pár másodperces videóból amelyen egy rövid szoknyás lány sétál a bigott vallási törvényekkel működtetett vahabita királyság egyik óvárosában – írta az arab szaúdi Okaz.com.sa nyomán a BBC. (Az arab oldalon a lányból ennyi látható.)

A felvétel először a Snapchaten, aztán a Twitteren jelent meg, a lányra Khalúd (Halhatatlan) művésznéven hivatkoznak, de a hírekből nem derül ki, hogy a hatóságok tudják-e, hogy ki van a felvételen, amelyen a lány arca is látható.

لو كانت اجنبية كان تغزلوا بجمال خصرها وفتنتة عيناها .. بس لانها سعودية يطلبوا محاكمتها ! #مطلوب_محاكمة_مودل_خلود
pic.twitter.com/ttYqynySN2

— فاطمة العيسى (@50BM_) 2017. július 16.

Szaúd-Arábiában nyilvános helyeken a nők  csak a test teljes felületét eltakaró, a hajat is feltétlenül elfedő ruházatban jelenhetnek meg, szabad mozgásuk is erősen szabályozott, jogosítványhoz is csak férjük, hajadonok esetében apjuk engedélyével juthatnak.

A lázadással felérő videó élénk vitát váltott ki a közösségi oldalakon, volt, aki a lány bátorságát dicsérte, más súlyos büntetésért kiáltott. „Azt hittem bombát robbantott vagy megölt valakit, erre kiderül, hogy a történet egy szoknyáról szól, amely sokaknak nem tetszik. Nem tudom, hogyan valósul meg a Vízió 2030, ha letartóztatják” – idézte a BBC az elítélő reakciókat kommentáló írót, filozófust. Vael al-Gasszim a Vízió 2030-cal a váratlanul trónörökösé tett 31 éves koronaherceg, Mohamed bin Szalman által felvázolt programra utalt, amely egy modernebb, gazdaságilag az olajexporttól független országot ígér, újfajta gondolkodást feltételező oktatással.

A Twitteren 41 ezer követőt maga mögött tudó író, Ibrahim al-Munajif szerint viszont káoszhoz vezet, ha az emberek szembeszegülnek a törvénnyel

Rovatok