Index Vakbarát Hírportál

Olaszország megfúrta a Sophia műveletet

2017. július 17., hétfő 19:47

Olaszország megakadályozta az embercsempészet ellen indított, Sophia elnevezésű földközi-tengeri művelet mandátumának meghosszabbítását, írja az MTI. A kérdésről az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácsülésén döntöttek.

A Sophia művelet 2015-ben indult, az Unió ezzel a haditengerészeti művelettel próbálta ellehetetleníteni az embercsempészek és emberkereskedők üzletszerű tevékenységét a Földközi-tenger déli-középső részén. Egyes szakemberek szerint azonban a misszió mára már inkább csak nehézséget, mintsem segítséget jelent Olaszország számára.

Az sem zárható ki, hogy Róma a lépéssel az országban lévő menedékkérők áthelyezésének felgyorsítását próbálja elérni. Az olasz kormány ugyanis azt szeretné, hogy a többi EU-tagország hajói ne csak az olaszországi partokra szállítsák a Földközi-tengeren kimentett embereket. 

Sophia művelet  hatálya július 27-én jár majd le.

A csónakokról sikerült megegyezni

A hétfői tanácskozáson korlátozásokat fogadtak el a felfújható csónakok és a csónakmotorok líbiai exportjáról. Az EU tagállamai így bizonyos kivételektől eltekintve meggátolhatják ezek kivitelét Líbiába, ahol nagy esély van rá, hogy embercsempészek kezébe kerülnek.

2017 első hat hónapjában mintegy 85 ezren értek partot Olaszországban, 20 százalékkal többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az érkezők többsége azonban nigériai, bangladesi és elefántcsontparti, így többségük menedékjogi kérelmét  elutasítják.

Rovatok