Index Vakbarát Hírportál

Mihez kezdenek az Iszlám Államtól leszerelt európaiak hazatérve?

2017. július 17., hétfő 08:24 | aznap frissítve

Sokan harcoltak olyanok is az Iszlám Állam nevű terrorszervezet soraiban, akik Európában születtek, és most visszatérve származási országukba, veszélyt jelenthetnek, mondta Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilapra hivatkozva az MTI azt írja, hogy Szerbiából 49-en csatlakoztak a szíriai és az iraki harcokhoz az Iszlám Állam oldalán, közülük néhányan meghaltak, de sokan még most is a harctéren vannak.

Szerinte amúgy ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a szerb harcosok száma lényegesen kisebb, mint a sok más környező országból származó fegyveresé, de még kevés harcos is veszélyt jelenthet, ha hazatér. Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából több százan csatlakoztak a külföldi harcokhoz. 

Magyarok is lehetnek, ketten bíróság elé állnak

A Magyar Idők arról ír, hogy szeptember 13-án állíthatják a bíróság elé F. Viktort, aki az Iszlám Államhoz akart csatlakozni. A móri "fiatalember" egy győri férfival együtt cseteltek arról, hogy beállnak, és terrorcselekményeket fognak elkövetni a vád szerint. Útlevél híján nem tudtak kiutazni, de a móri férfi valahogy eljutott Törökországig, ott vették őrizetbe.

A szerb parlament 2014 végén módosította a büntető törvénykönyvet, amelyben már büntethetővé vált a külföldi harcokban való részvétel, sőt a toborzás is. Hasonló törvény létezik mindegyik nyugat-balkáni országban. 

Nebojsa Stefanovic szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy

a hazatérő harcosok nem teszik le a fegyvert később sem, hanem maradnak annál, amit jól megtanultak: a fegyveres erőszaknál és a terrorizmusnál. 

Zoran Dragisic, a Belgrádi Egyetem biztonságpolitikai karának tanára szerint azokra, akik csatlakoztak az IÁ-hoz, mivel bűncselekményt követtek el, ha hazatérnek, börtönbüntetés vár. 

Rovatok