Index Vakbarát Hírportál

Szexuális zaklatás és összecsapások egy német kisváros fesztiválján

2017. július 17., hétfő 13:07 | aznap frissítve

Három szexuális zaklatás miatt tettek bejelentést, és egy csoport rendőrökkel is összecsapott egy német kisváros fesztiválján, írja a Franfurter Allgemaine Zeitung.

Schorndorfban szombat este a kastélyparkban közel ezer fiatal gyűlt össze és randalírozott. Egy csoport üvegekkel dobálta meg a rendőröket, amikor azok testi sértés miatt őrizetbe akartak venni egy férfit.  A rendőrség szerint egy 30-50 fős csoporttal kerültek összetűzésbe a kisvárosban, közülük többnél kés volt. A csoport tagjai között több bevándorló is volt.

A rendőrség szóvivője azt mondta: a randalírozó csoportban 50 százalék alatt volt a bevándorlók száma. A rendőrség elleni erőszak azonban számukra is új elem volt, hasonlót eddig a városi fesztiválokon nem tapasztaltak.  A rendőrségi szóvivő külön hangsúlyozta, hogy a rendőrség nem akar általánosítani: nem gondolja, hogy mindez a menekültek miatt van, sokkal nagyobb szerepet játszott az eseményekben, hogy a fiatalok sokat ittak.  

Roland Eisele, aaleni rendőrkapitány azt mondta: rendkívüli állapotnak nem nevezné, ami történt, de szerinte nem zárható ki a jövőben sem, hogy hasonló esetekben a tömeg összezár a munkájukat végző rendőrök ellen, és egyfajta ellentüntetésbe kezd. A rendezvényt egyébként egy privát őrző-védő cég biztosította. 

Matthias Klopfer,  Schorndorf polgármestere azt mondta: hiába duplázták meg a biztonsági személyzet létszámát, a szexuális zaklatásokat nem tudták megakadályozni. Klopfer a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak megerősített, hogy pénteken és szombaton három esetben tettek feljelentést szeméremsértés és szexuális erőszak gyanújával. Ezek a nyomozások irakiak és afgánok ellen indultak. Az egyik esetben három afgán menedékkérőt vettek őrizetbe, akik körbeálltak egy 17 éves lányt és megfogták a fenekét. 

A polgármester azt mondta: a településen 700 menekült él, akikkel eddig nem volt probléma. Úgy tűnik, a fesztivál miatt máshonnan is érkeztek "migráns hátterű" emberek a városba. 

Rovatok