Index Vakbarát Hírportál

Tüntetők fogadták Iohannist Székelyföldön

2017. július 18., kedd 11:53

A Székelyhon.ro tudósítása szerint tüntetők fogadták a román államfőt, amikor kedd reggel Csíkszeredába érkezett. A lap szerint Klaus Iohannist több tucat tüntető várta a Szabadság téren székely zászlókkal és transzparensekkel.

Az államfő az újságíróknak azt mondta, a látogatása célja, hogy informálódjon a székelyföldi emberek problémáiról, és reméli, hogy a nap végére már többet fog tudni az itteni emberekről. Az államelnök és kísérete ezután bevonult a megyeházára, ahol meghallgatták először a román himnuszt, majd a résztvevők elénekelték neki a székely himnuszt is.

A csíkszeredai megyeházán elmondott beszédében Iohannis azt hangsúlyozta, hogy

míg a helyi és regionális autonómia segíti, az etnikai autonómia gátolja a fejlődést.

Szerinte erre a következtetésre jutottak európai szinten is, ahol a regionalizáció esetében egyenesen ajánlják, hogy a regionális határ meghúzása ne etnikai ismérvek szerint történjen. Erre reagálva Hargita és Kovászna megye önkormányzati vezetői leszögezték: nem etnikai alapú, hanem közigazgatási autonómiát akarnak Székelyföldnek, és azt várják az elnöktől, hogy közvetítsen a többség és kisebbség között.

A román államfő felhívta a figyelmet arra is, hogy a többségben magyarlakta megyékben sokszor előfordul, hogy a különböző nemzetiségek oly módon értelmezik a valóságot, hogy az széthúzáshoz vezet, kihangsúlyozza a különbségeket, és ellenséges hangulatot szít.

Mint mondta,

az intolerancia, a más etnikumúak elutasítása – függetlenül attól, hogy az a kisebbség vagy többség részéről jön – biztos módja a fejlődés meggátolásának úgy közösségi szinten, mint az ország egésze számára.

Iohannis közölte, meggyőződése, hogy csak párbeszéd és a központi és helyi döntéshozók közti hiteles, nem pedig megjátszott partnerség révén találhatóak meg a legjobb megoldások.

A román államfő látogatását nagy várakozás előzte meg, ugyanis hosszú ideje ő az első, aki az ország magyar többségű megyéibe látogat. Csíkszereda után Iohannis felkeresi a csíksomlyói ferences kegytemplomot, a csíkszentkirályi ásványvíz-palackozó üzemet, majd Sepsiszentgyörgyön fejezi be székelyföldi látogatását, ahol kis- és középvállalkozások, klaszterek és inkubátorházak képviselőivel találkozik.

Rovatok