Index Vakbarát Hírportál

Auschwitzból lopott egy izraeli diák

2017. július 19., szerda 23:04

Tárgyakat lopott saját művészeti projektjéhez az Auschwitzi múzeumból egy izraeli egyetemista, akinek a nagyszülei a haláltábor túlélői közt voltak – írja a BBC. 

A Rotem Bides nevű lány többször is meglátogatta Auschwitzot, hogy tárgyakat csenjen el. Egy izraeli újságnak azzal indokolta tettét, aggódni kezdett, hogy a holokauszt idővel puszta mítosszá válik, mivel lassan az összes idős túlélő meghal. "Úgy éreztem, tennem kell valamit", nyilatkozta. 

Az Auschwitz-Birkenau múzeum a Twitteren méltatlankodott a történtek miatt, felháborítónak és tiszteletlennek nevezték a diák tettét. "A 'művészet' nem igazolhatja a lopást" - írták, és visszakövetelték a tárgyakat Rotem Bidestől. 

A 27 éves lány egyébként többek között egy lopást tiltó táblát is magával vitt, de projektjének fő elemei üvegdarabkák, kisméretű tálak, fémcsavarok és némi föld voltak. Főiskolai mentora, Michal Na'aman izraeli művész egyébként azt nyilatkozta az újságnak, nem lát semmi kivetnivalót a dologban. 

Nem ez az első eset, hogy lopnak Auschwitzból: 2011-ben például egy izraeli önkormányzati képviselő rakott zsebre ezt-azt, ám a reptéren lebukott. 2009-ben pedig a híres Arbeit macht frei-feliratot lopta el egy tolvajbanda, de ezt is hamar megtalálták. 

Rovatok